Uncategorized

Chipsy z szynki

Rate this post
Kolejna przekąska ,która sprawdzi się podczas oglądania ulubionego serialu ,teleturnieju ,czy  filmu! Najlepiej smakuje z dipem – pomidorowym albo czosnkowym!

Potrzebujemy:

  • 100 g szynki konserwowej ( korzystam z szynki z Biedronki)
  • przyprawy – u mnie słodka papryka
  • ser żółty ( opcjonalnie – u mnie w trzykrotnie cieńszych plastrach niż tradycyjny)

 Kolejny przepis z serii ”banalnie proste” 🙂 Należy jedynie pokroić szynkę w plastry ,tak jak to widać na zdjęciu ,ułożyć na kratce, posypać ulubionymi przyprawami i wstawić do piekarnika !
Piec  200 stopniach przez jakieś 10 minut – ale tak naprawdę ciężko jest dokładnie stwierdzić ,bo to zależy od grubości plastra szynki – musi być przypieczony ,ale nie spalony. Potem wyjąć i zostawić do ostudzenia na kratce.  Wersja z żółtym serem smakuje lepiej, choć jest trochę bardziej kaloryczna!

Wartość kaloryczna dla chipsów bez sera: 109 kcal
Białko : 13,8 g
Tłuszcze : 14 g
Węglowodany : 1 g
Wartość kaloryczna dla chipsów z serem : 198 kcal
Białko : 23 g
Tłuszcze : 21 g
Węglowodany : 2g

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *