Ciasteczka owsiane… tyle jest możliwych ich wersji! Ulubione moich znajomych i rodziny to te z czekoladą, których ja nie jadam ,ale postanowiłam Wam podać dokładny przepis chociaż zawsze dosypuję do nich wszystko co mam i nie odmierzam miar kuchennych. Te nie posiadają zwykłego cukru, są tylko na miodzie. Pachną super! Upiekłam dla babci na świąteczny prezent. Wyszło 18 sztuk dużych i grubych ciastek.
Potrzeba:
- 120 g płatków owsianych
- 30 g płatków migdałowych
- 40 g rodzynek
- 30 g żurawiny
- 20 g pestek dyni
- 40 g słonecznika
- 20 g pokrojonych orzechów włoskich
- 60 g pokrojonej czekolady mlecznej/gorzkiej
- 3-4 łyżki miodu
- jajko
- 40 g masła
- 80 g mąki pszennej
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść.
Ja chciałam by wszystkie ciastka miały identyczny kształt, dlatego mokrymi dłońmi na posypanej mąką stolnicy rozsmarowywałam ciasto i wycinałam dużą szklanką koła. Dzięki mące łatwo je było oderwać. Powstałe ciasto bardzo się lepi i niestety nie jest możliwe rozwałkowanie ciasta i wycięcie dowolnych kształtów.
Układamy ciastka na papierze do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Po tym czasie będą miękkie, dlatego trzeba im dać odpocząć i wystygnąć na blaszce, po ostygnięciu staną się chrupkie.
Jedno ciastko ma 130kcal
Białko: 3,2g
Tłuszcze: 6,2g
Węglowodany: 16,5g
takie zdrowe chrupanie, bardzo to lubię 🙂
czy to masło się rozpuszcza, czy daje tak w kawałku?
miękkie masło w kawałku, rozdrobnione dłońmi
ile kcal ma jedno takie ciasteczko? 🙂
jedno ciasteczko ma 130 kcal 🙂
właśnie się pieką,wyglądają cudnie,nie mogę się doczekać żeby spróbować 😀
Tak wyrosły bez proszku i sody?? Super :)!
one juz przed wsadzeniem do piekarnika są dość grube 🙂
witam,czy mozna ufromowac ciasto na blaszce do pieczenia tak jak robisz batony?? albo na samym papierze do pieczenia i po pieczeniu pokroic>??:)pozdrawiam kasia-biegaczka
tak, oczywiście, że można tak zrobić 🙂 Pozdrawiam!
studzic trzeba na blaszce w wykaczonym piekarniku czy trzeba blaszke wyjac ?:)