Kasza pęczak z cukinią i grzybami w sosie pomidorowym

Kasza pęczak z cukinią i grzybami w sosie pomidorowym
Postanowiłam zużyć pieczarki i przecier pomidorowy zalegający w lodówce i zrobić lekkie i sycące danie na drugie śniadanie, wyszło znakomicie. Doskonale sprawdzi się do zabrania na wynos do szkoły albo pracy w pudełku. Sekret tkwi w porządnym doprawieniu potrawy! Aaa i trzeba mieć przy sobie gumy do żucia, bo zawiera czosnek. 🙂 Składniki podane na 1 porcję.

TUTAJ  możecie poczytać o cudownych właściwościach kasz! Powinny gościć stale na naszych talerzach!

Potrzebujemy:

  • 80-100 g ugotowanej kaszy pęczak
  • pól cukinii
  • łyżka koncentratu pomidorowego i około 100 ml przecieru z pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 5 małych pieczarek
  • 5 grzybów suszonych
  • łyżka kukurydzy konserwowej
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • trochę wody do podlania
  • oliwa w spray’u

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.

Lekko pryskamy patelnię oliwą (można po prostu wlać pół łyżeczki i rozsmarować) i na nagrzaną patelnię wrzucamy cukinię, solimy i pieprzymy. Trzymamy na małym ogniu aż lekko zmięknie i się podpiecze ze wszystkich stron, musi być rumiana.

W tym czasie kroimy pieczarki w grubsze paski, obieramy czosnek i ścieramy go na średnich oczkach.

Do lekko już podduszonej i podsmażonej cukinii dodajemy pieczarki ,trzymamy około 2 minuty na małym ogniu, a aż do lekkiego puszczenia wody, potem zalewamy lekko wodą, dodajemy zioła prowansalskie, suszone grzyby i dusimy pod przykryciem aż woda odparuje, a cukinia zmięknie jeszcze bardziej.

Powinno to wyglądać tak jak na zdjęciu. Gdy woda odparuje wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy koncentrat. Trzymamy wciąż na ogniu, żeby zbędna woda z pomidorów odparowała.

Dodajemy kukurydzę konserwową i kaszę, wszystko podgrzewamy i gotowe!

Wartość kaloryczna: 196 kcal
Białko: 7g
Tłuszcze: 3,5g
Węglowodany: 38 g

Feel Eat

2 myśli w temacie “Kasza pęczak z cukinią i grzybami w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry