Kruche ciasteczka z migdałami i cukrem.

Kruche ciasteczka z migdałami i cukrem.
Przepis z serii ” niedietetyczne szaleństwa”. Smaczne ,małe i bardzo kruche ciasteczka na przekąskę. Z tych składników wychodzi około 60 ciastek.

Składniki :

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • cukier (najlepiej trzcinowy) do posypania ciastek
  • białko jaja kurzego
  • płatki migdałowe 

 Dokładnie zagnieść jednolite ciasto, można wstawić do lodówki na minimum 30 minut ,wtedy będzie się lepiej wałkować. Rozwałkować na dość cienkie placki ( 0,5 -1 cm) i wycinać dowolne kształty.

 Pędzelkiem nasmarować każde z ciasteczek roztrzepanym lekko widelcem białkiem ,ułożyć płatki migdałowe i delikatnie posypać cukrem trzcinowym.

Piec w 180 stopniach na złoty kolor.

 Wartość kaloryczna jednego ciastka : 38 kcal
Białko : 0,35 g
Tłuszcze : 2,8 g
Węglowodany : 3,25

Feel Eat

2 myśli w temacie “Kruche ciasteczka z migdałami i cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry