- przez Feel Eat
Nie zawsze wychodzą takie same. Odkryłam, że najlepiej smakują, gdy zrobi się je na mące z Lubelli. Polecam przygotować dla rodziny na jakąś imprezę, a na pewno wszyscy będą zachwyceni! Znikają bardzo szybko!
Potrzeba:
- 140 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 63 g miękkiej margaryny
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 30%
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- marmolada śliwkowa
Zagnieść ciasto z podanych składników, oczywiście oprócz marmolady. Podzielić na 4 kulki, rozwałkować na cienkie placki po kolei każdą podsypując mąką ( będzie się kleić). Postępować dokładnie tak samo jak w TYM PRZEPISIE. czyli przecinać na 4 części każde rozwałkowane ciasto, nakładać marmoladę i zawijać w rogalika. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Pozostawić do ostygnięcia, można potem posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi 16 rogaliczków.