Kurczak orientalny z makaronem chińskim z fasoli na ostro

Kurczak orientalny z makaronem chińskim z fasoli na ostro
Uwielbiam takiego kurczaka! Danie dobre dla tych żyjących w biegu, już nie będzie wymówek typu ‘ nie gotuję zdrowo,bo nie mam czasu’! Kurczaka można zamarynować dzień przed lub przed wyjściem do pracy/szkoły ,makaron chiński się robi w 3 minuty, a warzywa to kwestia 7-10 minut. A efekt? Zdumiewający!

Potrzebujemy:

  • 100-150g mięsa z piersi z kurczaka
  • 200 g warzyw orientalnych mrożonych na patelnię
  • 1/3 opakowania makaronu chińskiego z fasoli
  • sos sojowy, przyprawy: papryka ostra ,papryka słodka, pieprz cayenne, przyprawa do potraw chińskich

Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem, można też już teraz użyć sosu sojowego ,ale wtedy pomijamy sól ,bo on sam w sobie jest słony ,wkładamy do lodówki na parę godzin.

Oddzielamy 1/3 opakowania makaronu chińskiego ,gotujemy wodę w czajniku.

Zalewamy wodą nasz makaron i zostawiamy na 2 minuty pod przykrywką.

Odcedzamy na sitku makaron.

 Kurczaka smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu z każdej strony żeby zamknąć mięso. Dodajemy mrożone warzywa, przyprawiamy mieszanką do kuchni orientalnej i trzymamy na ogniu do momentu aż zmiękną i woda w większości z patelni odparuje. Pamiętajcie – im więcej przypraw ,tym bogatszy smak 🙂

Dodajemy makaron chiński ,mieszamy go z warzywami i podsmażamy jeszcze parę minut.
Smacznego!

Wartość kaloryczna całego przepisu : 338 kcal
Białko : 31 g
Tłuszcze : 1 g
Węglowodany : 46 g

Feel Eat

2 thoughts on “Kurczak orientalny z makaronem chińskim z fasoli na ostro

  1. Trafiłam na Twojego bloga przez vitalię i jest naprawdę super! 🙂 Dzisiaj zrobiłam właśnie ten makaron z tym, że udało mi się kupić do tego taką fajną mieszankę przyprawa z kamisu do potraw chińskich, która fajnie pasowała. Wyszło dosyć ostre, ale to na plus, bardzo smaczne, dodatkowym plusem jest szybkość przyrządzania a u mnie z czasem krucho 😉 Zdecydowanie polecam ;))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top