Uncategorized

Lekka zupa krem z cukinii z czerwoną soczewicą

Rate this post

W lodówce zostało mi jeszcze pół cukinii z lata, postanowiłam coś z
niej zrobić żeby oczyścić lodówkę. Jak już wcześniej pisałam, niestety
cukinie ,które tak długo leżakowały całkowicie straciły kolor i zamiast
zielone były pomarańczowe, ale to nic! Zupa ta jest lekka i bardzo
smaczna. Zapewnia uczucie sytości na długo dzięki soczewicy! W zależności od osobistych upodobań możecie ją przyprawić –
sprawdzą się smaku zarówno ostre z chilli jak i te łagodne. Ugotowałam
ją na ciepłe II śniadanie – przepis dla jednej osoby. Polecam!

Potrzebujemy :

  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej cebuli i 1/4 zwykłej
  • 3 płaskie łyżki czerwonej soczewicy
  • ząbek czosnku
  • ziele angielskie ( 2 ziarenka) , liść laurowy, sól, pieprz.
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • bulion – 1-1,5 szklanki
  • oliwa ( opcjonalnie)

 Cukinię i cebulę kroimy.

 Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę.

 Dodajemy pokrojoną cukinię, solimy i pieprzymy i podsmażamy jeszcze przez jakieś 10 minut.Potem gotujemy bulion ,który doprawiamy wg uznania. Wrzucamy mieszankę i gotujemy wszystko przez 20-25 minut.  Gdy cukinia stanie się miękka wszystko miksujemy.

 Soczewicę gotujemy przez 6 minut w osolonej wodzie i odcedzamy na sitku z małymi oczkami.
Krem nalewamy do półmiska ,dodajemy ugotowaną soczewicę i polewamy jogurtem naturalnym.

 Wartość kaloryczna 1 porcji : 160 kcal
Białko : 11 g
Tłuszcze : 1g
Węglowodany : 30 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *