Proste w wykonaniu, wilgotne w środku, w 100% zaspokajają chęć na słodycze! Ważne ,żeby użyte marchewki były dość słodkie. Tak naprawdę zrobiłam je na szybko ,bo razem z mamą piekłyśmy ogromną szynkę wieprzową i po protu wykorzystałam fakt ,że piekarnik jest już nagrzany. Warto było! Z podanych składników wychodzą 3 babeczki.
Składniki:
- średnia marchewka
- łyżka otrębów owsianych
- łyżka otrębów pszennych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- eko jajko
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego ( u mnie 0% tłuszczu)
- pół łyżeczki cukru brązowego
Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywną pianę. Obieramy marchewkę i ścieramy na drobnych oczkach. Lekko ubijamy również żółtko z cukrem brązowym, dodajemy startą marchewkę, proszek do pieczenia , otręby , cynamon i jogurt naturalny , wszystko mieszamy i zostawiamy do odpoczęcia.
Delikatnie dodajemy ubite białka i lekko mieszamy.
Napełniamy papierowe foremki do muffinek. Warto kupić silikonowe foremki takie jak na fotce obok.
Wkładamy nasze muffinki do piekarnika na 25 minut do 180 stopni.
i gotowe! 🙂
Wartość kaloryczna 3 babeczek : 152 kcal
Białko : 10,4 g
Tłuszcze : 5 g
Węglowodany : 21 g
Wartość kaloryczna 1 babeczki : ok 50 kcal
Białko : 3,5 g
Tłuszcze : 1,7 g
Węglowodany : 7 g
Wcześniej robiłam muffiny z białej fasoli, ale czułam jej smak i nie smakowało mi. Marchewkowe muffiny są za to ŚWIETNE!!