Uncategorized

Nuggetsy z piersi z kurczaka – jak dla mnie lepsze od tych z Maca :)

Rate this post
Robię je naprawdę często ,bo smakują wyśmienicie! Dodatkowo mają dużo błonnika i cennego białka, na obiad idealne. Otręby warto wprowadzić na stałe do naszego jadłospisu, na pewno mogą pomóc osobom ,które borykają się z zaparciami. Przepis jak najbardziej warty wypróbowania i niesamowicie prosty! 🙂

Potrzebujemy na jedną porcję :

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 małe jajko
  • koło 30 g otrębów ( najwyżej zostaną)
  • sól, pieprz

 WSKAZÓWKA : im otręby mają większe płatki ,tym lepiej smakują nuggetsy,
zauważyłam ,że u mnie największe są owsiane lub żytnie ,zależy jakiej
firmy kupuję. Pszenne są najbardziej bogate w błonnik ,ale raczej nie
nadają się do naszego kurczaka.

Kurczaka kroimy w podłużne plastry, przyprawiamy i odstawiamy na jakąś godzinę do lodówki, wtedy mięso będzie delikatniejsze.

 Jak już pierś odpocznie ,rozbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem ,do drugiej miseczki nasypujemy otrębów. Po kolei moczymy pierś w jajku i dokładnie obtaczamy w otrębach, kładziemy na wyłożony na kratce do pieczenie papier do pieczenia. Lepiej żeby to była kratka niż cała brytfanka ,bo wtedy nuggetsy mogą nam zrobić się wilgotne podczas pieczenia od strony ,na której leżą na papierze i panierka odejdzie. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Można przygotować sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego lub inne ciekawe sosy, ja jem przeważnie z niewielką ilością ketchupu.

 Wartość kaloryczna całego przepisu : 207 kcal
Białko : 27 g
Tłuszcze : 6 g
Węglowodany : 22 g

12 komentarzy

    • Karolina Żak

      haha no tak ,wyrzutów sumienia może nie ma, ale jak się zje za dużo i po jakimś czasie otręby napęcznieją w żołądku to jest za to duży dyskomfort i ból brzucha, więc przesadzać też nie można 🙂

  • Anonimowy

    Ostatnio ciągle je robie 🙂 Najlepsze z żytnimi! Zaletą na pewno jest to, że robi się je w ekspresowym tempie, jeżeli kawałki kurczaka są małe 😀 Więc idealne rozwiązanie dla niecierpliwych 😛 Właśnie zastanawiałam się, nad opcją z płatkami owsianymi, czy w ogóle będą się nadawać!
    Mi lenaaaaaa

  • Penyihir

    Zrobiłam.. zachwyciłam się 🙂 ogólnie nie cierpię mięsa, ale potrzebny mi był kurczak do domowej tortilli. Twój przepis sprawdził się śpiewająco 🙂 podałam je z sosem koperkowo-czosnkowym.

  • monika

    W końcu je zrobiłam 🙂 Otręby zmieszałam z różnymi przyprawami (papryką słodką, ostrą, curry, pieprzem ziołowym, solą ziołową, itd.) i smakowało po prostu świetnie! Nie jem panierowanego mięsa i ryb od kilku dobrych lat, ale taka wersja mi się szalenie podoba i od czasu do czasu będzie gościć w mojej kuchni 😉
    Dziękuje Ci Karola, jesteś dla mnie niesamowitą inspiracją kuchenną i życiową 🙂 vitaliowa "breatheme" 😉

  • Anonimowy

    Zaraziłaś mnie nimi ;)! Najbardziej lubię sobie przed obtaczaniem w otrębach posypać te nuggetsy granulowanym czosnkiem a potem jeść z jajkiem na miękko. Naprawdę super przepis, moim współlokatorkom też posmakowało jak spróbowały 🙂

  • Anonimowy

    Karolino, Twój blog jest moim ulubionym, w sumie pierwszym, na który zaczęłam zaglądać. Uwielbiam Twoje przepisy. Dziś padło na nuggetsy. Na prawdę nie spodziewałam się, że będą tak pyszne 🙂 pozdrawiam. Basia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *