Otrębowe tosty z szynką, pieczarkami i ziołami prowansalskimi

Otrębowe tosty z szynką, pieczarkami i ziołami prowansalskimi
Już dawno temu chciałam je zrobić ,ale nie mogłam znaleźć tostera. Wczoraj się zawzięłam i znalazłam, więc na dzisiejsze śniadanko na talerzu zagościły tosty. Fajna alternatywa dla tych, którym zabrakło w niedzielny poranek chleba ,a piekarnie są zamknięte lub dla tych ,którzy po prostu go unikają. Z przepisu wyszły mi 3 trójkąty, czyli jedna porcja.

Składniki:

  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • koło 40-50 g białego sera
  • 2 plasterki chudej szynki drobiowej
  • 3 pieczarki
  • spore jajko
  • pół łyżeczki sody do pieczenia/proszku do pieczenia
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • śladowe ilości oliwy lub innego tłuszczu do posmarowania tostera

Pieczarki obieramy ,trzemy na tartce i dusimy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Gdy ostygną dodajemy je do roztrzepanego widelcem jajka, pokrojonej szybki, niemielony otrębów, sody i pokruszonego sera.  Doprawiamy ziołami prowansalskimi , solą i pieprzem. Toster smarujemy lekko oliwą. Mój ma niestety trochę zdarty teflon i nie wyszłyby mi kanapeczki gdybym tego nie zrobiła. Ciasto zostawiamy na jakieś 15 minut, żeby otręby napuchły. Nagrzewamy toster do maksymalnej temperatury i wrzucamy nasze ciasto.

Pieczemy 6 minut z jednej strony,a potem odwracamy toster do góry nogami żeby przypiekła się też druga strona. Pieczemy kolejne 5-6 minut. I gotowe 🙂

Wartość kaloryczna 3 trójkątów : 215 kcal
Białko : 24 g
Tłuszcz : 8 g
Węglowodany : 22 g

Feel Eat

7 myśli w temacie “Otrębowe tosty z szynką, pieczarkami i ziołami prowansalskimi

  1. oo świetna odskocznia od monotonnych owsianek lub jogurtów z musli 🙂 super !!

  2. Świetny przepis ! Zerkam na niego z nad mojego śniadaniowego twarożku z orzechami i aż mi się zachciało takich tostów. Ciekawa jestem jak smakują – są rzeczywiście w smaku podobne do pieczywa ? Nie mam tostera, nie mam jak teraz sprawdzić, ale kiedyś na pewno nadrobię 😉

  3. trochę różnią się od pieczywa, jego nic nie zastąpi! 🙂 Na pewno warto zrobić ,kolejnym razem dodam żółty ser i przydałoby się kupić nowy toster ,bo warstwa teflonu jest już bardzo zdarta. 🙂

  4. Zrobiłam :). Wyszło bardzo smacznie, chociaż o mało go nie przypaliłam. Muszę spróbować jeszcze z camembertem, ale ostatnio nie mogę znaleźć wersji light. A 31 gramów tłuszczu w 100 gramach trochę mnie przeraża. Czekam na kolejne przepisy i pozdrawiam serdecznie. 🙂

  5. Wspaniały blog wiele przydatnych informacji zawartych w poszczegolnych postach, Dzieki Ci za to serdeczne, zapraszam także do siebie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry