Składniki:
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- koło 40-50 g białego sera
- 2 plasterki chudej szynki drobiowej
- 3 pieczarki
- spore jajko
- pół łyżeczki sody do pieczenia/proszku do pieczenia
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- śladowe ilości oliwy lub innego tłuszczu do posmarowania tostera
Pieczarki obieramy ,trzemy na tartce i dusimy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Gdy ostygną dodajemy je do roztrzepanego widelcem jajka, pokrojonej szybki, niemielony otrębów, sody i pokruszonego sera. Doprawiamy ziołami prowansalskimi , solą i pieprzem. Toster smarujemy lekko oliwą. Mój ma niestety trochę zdarty teflon i nie wyszłyby mi kanapeczki gdybym tego nie zrobiła. Ciasto zostawiamy na jakieś 15 minut, żeby otręby napuchły. Nagrzewamy toster do maksymalnej temperatury i wrzucamy nasze ciasto.
Pieczemy 6 minut z jednej strony,a potem odwracamy toster do góry nogami żeby przypiekła się też druga strona. Pieczemy kolejne 5-6 minut. I gotowe 🙂
Wartość kaloryczna 3 trójkątów : 215 kcal
Białko : 24 g
Tłuszcz : 8 g
Węglowodany : 22 g
oo świetna odskocznia od monotonnych owsianek lub jogurtów z musli 🙂 super !!
Świetny przepis ! Zerkam na niego z nad mojego śniadaniowego twarożku z orzechami i aż mi się zachciało takich tostów. Ciekawa jestem jak smakują – są rzeczywiście w smaku podobne do pieczywa ? Nie mam tostera, nie mam jak teraz sprawdzić, ale kiedyś na pewno nadrobię 😉
Fajne przepisy na Twoim blogu! 🙂 pozdrawiam
trochę różnią się od pieczywa, jego nic nie zastąpi! 🙂 Na pewno warto zrobić ,kolejnym razem dodam żółty ser i przydałoby się kupić nowy toster ,bo warstwa teflonu jest już bardzo zdarta. 🙂
dziękuję ,pozdrawiam! 🙂
Zrobiłam :). Wyszło bardzo smacznie, chociaż o mało go nie przypaliłam. Muszę spróbować jeszcze z camembertem, ale ostatnio nie mogę znaleźć wersji light. A 31 gramów tłuszczu w 100 gramach trochę mnie przeraża. Czekam na kolejne przepisy i pozdrawiam serdecznie. 🙂
Wspaniały blog wiele przydatnych informacji zawartych w poszczegolnych postach, Dzieki Ci za to serdeczne, zapraszam także do siebie.