Uncategorized

Pierś z kurczaka w panierce nadziewana camembertem

Rate this post
Mmm…. pychotka! Zostało mi troszeczkę sera i postanowiłam coś z niego zrobić! Wyszło naprawdę smacznie! Lepiej robić tego kurczaka na samej kratce ,wtedy będzie chrupiący z obu stron ,bo u mnie niestety z jednej panierka odpadła przez papier do pieczenia ,ale wolałam oszczędzić sobie potem mycia kratki, Przepis na jedną osobę.

Potrzebujemy :

  • pierś z kurczaka , około 150 g
  • 20 g otrębów ,u mnie owsiane
  • białko jaja
  • przyprawy : czosnek granulowany, cebula granulowana ,sól, pieprz
  • ser camembert 12-13 % tłuszczu około 20 g

Dobrze jest dzień wcześniej przyprawić kurczaka i odstawić go do lodówki na noc. Ja przyprawiłam go solą ,pieprzem ,cebulą granulowaną i świeżym czosnkiem.

W piersi z kurczaka robimy dziurkę z boku i delikatnie nożem robimy kieszonkę ,żeby móc wsadzić kawałki sera.

Przygotowujemy roztrzepane widelcem białko i otręby

Kurczaka moczymy w białku a potem obtaczamy w otrębach. Kieszonkę ”zszywamy” wykałaczkami ,żeby ser nie wypłynął.

Pieczemy  180 stopniach przez 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy wykałaczki, Ser  w środku jest płynny i ciągnący ,a z czasem zastyga.

 Wartość kaloryczna :209 kcal
Białko :34 g
Tłuszcze : 4 g
Węglowodany : 16 g

Ja swoją pierś zjadłam z warzywami: gotowaną fasolką, marchewką i frytkami z bakłażana , z TEGO PRZEPISU.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *