Pizzowe paszteciki pełnoziarniste :)

Pizzowe paszteciki pełnoziarniste :)

Jakiś czas temu przeglądałam fora internetowe i natrafiłam na
dziewczynę ,która opisywała pomysł na takie paszteciki. Chodziły za mną ,aż w końcu postanowiłam zrobić. Jestem jak najbardziej zadowolona! Po wyjęciu składników okazało się,że nie mam żółtego sera ,więc dodałam camembert 13% tłuszczu starty na tartce ,który idealnie się sprawdził!
To chyba nawet lepsza wersja, bo dodałam go dużo mniej niż dodałabym pełnotłustego sera żółtego, a efekt był podobny! Z podanych proporcji wychodzi 9 pasztecików, chociaż sporo ciasta musiałam wyrzucić, ponieważ podczas wałkowania nakładania farszu ciasto musi mieć idealny kształt prostokąta. Niestety nie odliczałam z wartości kalorycznej tego wyrzuconego ciasta.


Składniki

Na ciasto :

  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 20 g drożdży
  • troszkę mleka do rozpuszczenia drożdży
  • sól
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego do rozpuszczonych drożdży
  • białko do posmarowania pasztecików

Na nadzienie :

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 300 g pieczarek
  • 4 plasterki chudej szynki
  • 1/3 startego sera camembert 13 % tłuszczu
  • zioła prowansalskie

Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Dokładnie zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Dodajemy trochę wody żeby się połączyło i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut.

W tym czasie obieramy pieczarki i ścieramy je na drobnej tartce. Dusimy na teflonie bez tłuszczu z dodatkiem ziół prowansalskich.

Dość cienko wałkujemy ciasto podsypując lekko mąką ,oczywiście też pełnoziarnistą , nadajemy kształt prostokąta, odcinając zbędne kawałki ciasta.

Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy pokrojoną w plasterki szynkę.

Na to nakładamy uduszone pieczarki ( już ostudzone)

Posypujemy startym serem.

Delikatnie zawijamy w rulon.

Kroimy nadając kształt pasztecików. Do tego przyda się ostry nóż, bo paszteciki mogą się rozwalać.

Paszteciki smarujemy białkiem z wierzchu i układamy na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce. Pieczemy 25 – 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Wartość kaloryczna całego ciasta : 600 kcal
Białko : 50 g
Tłuszcze :  12 g
Węglowodany : 85 g

Wartość kaloryczna jednego pasztecika : 66,7 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcze : 1,3 g
Węglowodany : 9,4 g

Feel Eat

5 myśli w temacie “Pizzowe paszteciki pełnoziarniste :)

  1. Wow, ale jesteś twórcza kulinarnie! Nie można nadążyć z czytaniem 🙂 Fajne przepisy jak zawsze! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry