Uncategorized

Domowe lody waniliowe (bez maszynki i mieszania)

Rate this post
Te lody są po prostu pyszne! Szkoda, że nie należą do najmniej kalorycznych. Nie trzeba ich mieszać co jakiś czas, a i tak nie mają żadnych kryształków lodu w sobie. Dla mnie i mojego brata smakują jak Grycany,a moja mama mówi, że jak Manhattany – tak czy siak – pycha! Warto dodać mniej cukru, bo tyle,ile dodałam ja ( w przepisie) to wciąż trochę dużo. Z przepisu wychodzi kubełek lodów po kilogramowym serku twarogowym.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 150 ml śmietanki 30% ( w oryginalnym przepisie 36%)
  • 50g cukru ( dałam 40g a było wciąż bardzo słodkie)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżki ciepłej, przegotowanej wody
  • ekstrakt z wanilii

 Przepis podałam na pół porcji ,czyli tak jak robiłam ja. Nie wiedziałam czy uzyskany smak mnie będzie satysfakcjonował i jak dużo objętościowo zajmą lody, teraz już wiem, że warto.

 Oddzielić żółtka od białek. W jednym naczyniu ubić na sztywną pianę białka z odrobinką soli i dodać połowę cukru , ubić ponownie. W drugim naczyniu ubić śmietanę ,ale uważać żeby się nie zważyła, śmietana 30% ubija się na pewno dłużej niż 36! W trzecim ubić żółtka z resztą cukru i wodą bardzo dokładnie, aż do białości! Wszystko ze sobą delikatnie mieszamy, najlepiej najpierw połączyć śmietanę z żółtkiem,a na końcu ubite białko.

 Przekładamy do pojemnika w których będziemy mrozić i wkładamy do zamrażarki.

Cały kubełek ma około 660 kcal
Białko: 13,5g
Tłuszcze: 45 g
Węglowodany: 60g


8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *