Składniki:
- 1 jajko
- 150 ml śmietanki 30% ( w oryginalnym przepisie 36%)
- 50g cukru ( dałam 40g a było wciąż bardzo słodkie)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 łyżki ciepłej, przegotowanej wody
- ekstrakt z wanilii
Przepis podałam na pół porcji ,czyli tak jak robiłam ja. Nie wiedziałam czy uzyskany smak mnie będzie satysfakcjonował i jak dużo objętościowo zajmą lody, teraz już wiem, że warto.
Oddzielić żółtka od białek. W jednym naczyniu ubić na sztywną pianę białka z odrobinką soli i dodać połowę cukru , ubić ponownie. W drugim naczyniu ubić śmietanę ,ale uważać żeby się nie zważyła, śmietana 30% ubija się na pewno dłużej niż 36! W trzecim ubić żółtka z resztą cukru i wodą bardzo dokładnie, aż do białości! Wszystko ze sobą delikatnie mieszamy, najlepiej najpierw połączyć śmietanę z żółtkiem,a na końcu ubite białko.
Przekładamy do pojemnika w których będziemy mrozić i wkładamy do zamrażarki.
Cały kubełek ma około 660 kcal
Białko: 13,5g
Tłuszcze: 45 g
Węglowodany: 60g
Też kiedyś robiłam z podobnego przepisu. Najlepiej smakują lekko rozpuszczone 🙂
Chcę też takie mieć w domku! 😀 Ekstra!
Aż ciężko uwierzyć, że z tego wychodzi aż kubełek.:)
dzięki puszystej pianie z białek – ja użyłam bardzo dużego jajka 🙂
Możesz podać Kochana ile tego ekstraktu dałaś? 🙂
koło płaskiej łyżeczki 🙂
Domowe są najlepsze i jest to wiadome nie od dziś 🙂 Dzięki za przepis!
Cześc! Już od dawna szukam dobrego ekstraktu… jaki możesz polecic? z góry dzięki za odpowiedź :-)) Ania