- przez Feel Eat
Dzisiaj mam dla Was coś naprawdę pysznego! Przepis pochodzi z książki 'Gotuj i chudnij’, ale jest lekko zmodyfikowany. Robiłam go parę razy,ale zawsze z grahamką, tym razem pierwszy raz przygotowałam go z pełnoziarnistą bułką własnej roboty. W tym hamburgerze nie ma zbędnego tłuszczu, za do sporo dobrych węglowodanów i wartościowego białka! 🙂
Składniki:
- 60 g zmielonej piersi z kurczaka
- 1/4 średniej cebuli
- plaster pomidora
- sałata
- parę plastrów zielonego ogórka
- łyżeczka ketchupu, łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- domowa bułka pełnoziarnista
Domowy hamburger krok po kroku
Przygotowujemy dodatki. Część cebuli kroimy drobno w kostkę,a część w plasterki.
Mielone mięso z piersi z kurczaka mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, pieprzymy i solimy. Mokrymi dłońmi lepimy kotleta i wrzucamy na nagrzany teflon, smażymy dokładnie z obu stron.
Bułkę przekrojoną na pół podpiekamy na suchej patelni, jedną część smarujemy musztardą,a drugą ketchupem. Układamy na dolnej części sałatkę,na to usmażoną pierś z kurczaka i dodatki, można dodatkowo polać ketchupem nasze mięso i przykrywamy drugą częścią bułki.
Gotowe!
Nie ma sensu liczyć kalorii,bo każda bułka jest inna, moja ma niewiele ponad 100 kcal + około 90 kcal mięso i z 40 kcal dodatki,więc cały hamburger ma lekko ponad 200 kcal,a ten standardowy?
pyyyycha! ;))
wygląda o wiele lepiej niż te wszystkie z fastfoodów, ale największym plusem jest zdrowie !! trzymam za Ciebie kciuki (dawna znajoma z V.) Wiem, że dasz radę i po 95 będzie % 😀
czekamy na nowe wpisy 🙂
jak robisz te bułki ?