Domowy pełnoziarnisty placek na tortille

Domowy pełnoziarnisty placek na tortille

























    









Już parę razy próbowałam zrobić domowy placek pełnoziarnisty. Niby można kupić gotowe, ale czy to jest zdrowe? W ich składzie jest bardzo niewiele mąki pełnoziarnistej i inne, zbędne produkty. Lepiej zrobić ją samemu i nie jest to bardzo pracochłonne!
Trzeba jedynie pamiętać, żeby nie trzymać tortilli za długo na patelni, bo zrobi się z niej maca do pochrupania, wystarczy dosłownie 50 sekund z każdej strony. Przepis na jedną tortillę.

Składniki:

  • 40 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól ( do smaku)
  • woda

 Wszystkie składniki połączyć, wlać tyle wody, żeby ciasto było zwarte.

 Zagnieść na jednolitą masę i odstawić żeby odpoczęło, wtedy będzie się lepiej wałkować.

Rozwałkować maksymalnie cienko ciasto. Najlepiej żeby przyjęło kształt okręgu.

Bardzo dobrze nagrzać patelnię i na suchą położyć nasz placek. Piec z obu stron.

Wartość kaloryczna: 140 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcze: 0,75 g
Węglowodany: 29 g

Feel Eat

12 thoughts on “Domowy pełnoziarnisty placek na tortille

  1. POmysłowe i z pewnością zdrowe. Mam jednak pytanie. czy taki placek jest elastyczny? czy się łamie/kruszy?

  2. kto podpowie …czym można zastąpić proszek do pieczenia ja go nie toleruje mam po nim odczyn alergiczny, a drażdże nie zawsze są pod ręką.

  3. Pytanie ja używam drożdży i ciasto kleji mi się cały czas do blatu jak chce je rozwałkować jak dodam mąkę na deskę to wtedy daję rade czy ty tez tak masz ?

  4. Super przepis, a jaki jest średni czas trzymania placka na ogniu by nie powstała z niego maca ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top