Uncategorized

Domowy pełnoziarnisty placek na tortille

Rate this post

























    









Już parę razy próbowałam zrobić domowy placek pełnoziarnisty. Niby można kupić gotowe, ale czy to jest zdrowe? W ich składzie jest bardzo niewiele mąki pełnoziarnistej i inne, zbędne produkty. Lepiej zrobić ją samemu i nie jest to bardzo pracochłonne!
Trzeba jedynie pamiętać, żeby nie trzymać tortilli za długo na patelni, bo zrobi się z niej maca do pochrupania, wystarczy dosłownie 50 sekund z każdej strony. Przepis na jedną tortillę.

Składniki:

  • 40 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól ( do smaku)
  • woda

 Wszystkie składniki połączyć, wlać tyle wody, żeby ciasto było zwarte.

 Zagnieść na jednolitą masę i odstawić żeby odpoczęło, wtedy będzie się lepiej wałkować.

Rozwałkować maksymalnie cienko ciasto. Najlepiej żeby przyjęło kształt okręgu.

Bardzo dobrze nagrzać patelnię i na suchą położyć nasz placek. Piec z obu stron.

Wartość kaloryczna: 140 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcze: 0,75 g
Węglowodany: 29 g

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *