Uncategorized

Fasolowe muffinki z jagodami

Rate this post
Kolejne muffinki z fasoli! Niech Was nie przeraża to warzywo – jest zupełnie niewyczuwalne! Babeczki są pyszne! Przy okazji wykorzystałam trochę jagód z zamrażarki. Super opcja żeby zaspokoić ochotę na coś słodkiego 🙂

Potrzebujemy na 6 muffinek:

  • 120 g fasoli
  • 5 łyżek mrożonych jagód
  • jajko
  • łyżka cukru + łyżeczka cukru do jagód (trzcinowego)
  • ekstrakt waniliowy – około 0,5 łyżeczki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • troszkę soli do białek
  • 2 łyżki mleka

Fasolę traktujemy blenderem i robimy z niej puree.

 żółtko ubijamy z cukrem do białości.

Białko ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Jagody posypujemy łyżeczką cukru.

W misce łączymy puree, ubite z cukrem żółtko, proszek do pieczenia i sodę, miksujemy wszystko mikserem, delikatnie dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką, na koniec dodajemy jagody i uzupełniamy foremki. Wkładamy do piekarnika do 170 stopni na 30-35 minut.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.