Uncategorized

Niskokaloryczna pizza bez pieczenia na pełnoziarnistej tortilli

Rate this post
Pizza bez drożdży, bez czekania aż ciasto wyrośnie i może być przygotowana w trudnych warunkach bez piekarnika 🙂 Jest pyszna, o ile ktoś lubi dużo dodatków i cienkie ciasto! Na pewno bardzo odbiega od tej, którą się je w pizzerii. Idealna na obiad! Dobra dla osób, które mają diety z ograniczoną ilością kalorii.

Składniki

 Na tortillę:

  • 35 g mąki pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ziół prowansalskich (lub mniej, ale ja lubię dużo)
  • sól
  • woda 
Dodatki:
  • pieczarki (3-4)
  • 2 plastry chudej szynki
  • trochę cebuli
  • 1/4 kulki mozzarelli 8,5 % tłuszczu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie

Ze wszystkich składników na ciasto zagniatamy masę.

Wałkujemy bardzo cienki placek. Ja robię tak, że przygotowuję troszkę więcej ciasta, a potem przykładam dużą miskę i nożem usuwam nadmiar, by moja pizza była idealnie okrągła.

 Szykujemy dodatki ,czyli ser ścieramy na grubych oczkach na tartce, cebulę kroimy w piórka, szynkę w plastry. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dusimy z przyprawą do pizzy (ziołami prowansalskimi), pod koniec solimy.

 Nasz placek kładziemy na suchą , dobrze rozgrzaną patelnię teflonową i trzymamy dość długo aż się dokładnie wypiecze. O ile w przygotowaniu tortilli nie można przesadzić z czasem trzymania placka na patelni, o tyle tutaj może być na niej dłużej, by stał się twardy i chrupiący. Po upieczeniu smarujemy go dokładnie koncentratem, nakładamy szynkę ,cebulę pieczarki i ser. Wkładamy pizzę jeszcze raz na patelnię i przykrywamy pokrywką, by ser się rozpuścił. Można też włożyć pizzę do mikrofalówki.

Wartość kaloryczna pizzy: 256 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcze: 6 g
Węglowodany: 35 g

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *