Uncategorized

omlet z serem, pomidorkami i zielonym groszkiem

Rate this post
Kolejna propozycja kolacji lub śniadania, które syci na długo. Pyszny omlet z dużą ilością dodatków. Można go doprawić do smaku ziołami prowansalskimi. Pieczarki można udusić wcześniej i trzymać w lodówce, ja tak zawsze robię ,gdy wiem, że śniadanie będę przygotowywać na szybko, wtedy wystarczy tylko wyjąć z lodówki, wymieszać z jajkami, wlać na patelnię i posypać dodatkami! Przepis na jedną porcję.

Potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • 2 garście zielonego groszku
  • 3 pomidorki cherry
  • 2 plastry sera z cienkimi plastrami ( do kupienia w Biedronce albo Kauflandzie)
  • pieczarki (3-4)
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do posypania
  • opcjonalnie zioła prowansalskie
Pieczarki dusimy pod przykryciem na suchej patelni teflonowej. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Jajka roztrzepujemy widelcem, solimy ,pieprzymy i dodajemy do nich przestudzone pieczarki, wlewamy na patelnię teflonową. Układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki cherry i fasolkę, na to kładziemy żółty ser i przykrywamy pokrywką aż do ścięcia jajek i rozpuszczenia sera. Można do pieczarek podczas duszenia dodać ziół prowansalskich.
Wartość kaloryczna całego omletu : 205 kcal
Białko : 18 g 
Tłuszcze : 13 g 
Węglowodany : 4 g 

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *