Uncategorized

Pomysł na szybki obiad : razowy makaron z serem,jogurtem, cynamonem i cukrem trzcinowym

Rate this post
Makaron nie musi być tuczący! Ale mam dla Was parę rad, jak wybrać ten odpowiedni i dobrze go ugotować 🙂 Po pierwsze- wybierajmy makarony pełnoziarniste lub z twardej pszenicy durum. Do smaku naprawdę można się przyzwyczaić, a z czasem nawet polubić do tego stopnia, że całkowicie rezygnuje się ze standardowych, jajecznych makaronów. Po drugie- gotujmy makarony al dente, czyli nie róbmy z niej rozgotowanej papki, dzięki temu obniżymy ich indeks glikemiczny, co zapewni nam uczucie sytości na dłużej. Po trzecie- po ugotowaniu należy makaron przepłukać zimną wodą. Oczywiście nie można podawać go z jakimiś tłustymi, kalorycznymi sosami, bo nawet te sztuczki z gotowaniem makaronu nie pomogą 🙂
Makaron z serem można przygotować na szybki obiad lub śniadanie. Dzięki dużej ilości białka i węglowodanów danie syci na długo.

Potrzeba:

  • szklanka przed ugotowaniem (około 55-60g) makaronu świderki
  • 60-80 g sera białego
  • 150g jogurtu naturalnego
  • cynamon
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego

 Makaron gotujemy około 8-9 minut, odcedzamy polewając zimną wodą. Układamy pokruszony palcami ser, polewamy jogurtem, posypujemy cynamonem i lekko cukrem.

Wartość kaloryczna: 300 kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 1,8g
Węglowodany: 48g


8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *