Dietetyczna, niskowęglowodanowa lasagne z mieloną piersią z kurczaka, szpinakiem i bakłażanem

Dietetyczna, niskowęglowodanowa lasagne z mieloną piersią z kurczaka, szpinakiem i bakłażanem
Ten smak mnie zaskoczył! Potrawa warta wypróbowania i nie jest tylko dla tych na diecie. Trochę czasochłonne i pracochłonne jest jej przygotowanie, ale warto. Przepis na trzy porcje.,,Poza walorami smakowymi bakłażan ma również sporo zalet zdrowotnych. Świeży owoc zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2% cukrów. Zawiera za to dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. Jest też bogaty w błonnik, którego ma o 50% więcej niż jabłka lub brzoskwinie. Bakłażan ma też pewną ciekawą właściwość – wspomaga bowiem trawienie tłustych mięs. Zawarta w nim substancja ogranicza miażdżycowe i nowotworowe zagrożenie spowodowane stosowaniem zbyt tłustej i mięsnej diety. Niestety, pomimo małej zawartości kalorii, oberżyna jest ciężkostrawnym owocem. Zatem osoby z kłopotami układu pokarmowego muszą uważać na ilość spożywanych bakłażanów.”

Składniki:

  • jeden bakłażan
  • pierś z kurczaka (około 200-250 g)
  • puszka krojonych pomidorów lub przecier pomidorowy
  • zioła prowansalskie
  • cebula
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • male jajko lub jajko przepiórcze
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Niskowęglowodanowa lasagne  z cukinii krok po kroku

Szpinak: na rozgrzaną patelnię teflonową wrzucić dwa posiekane ząbki czosnku, podsmażyć, dodać szpinak ,posolić , popieprzyć i udusić.

Bakłażana pokroić w bardzo cienkie plasterki i posolić, odstawić na 30 minut. Bakłażan ma puścić sok z charakterystyczną goryczką, którą należy zetrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym.
Pierś z kurczaka zmielić, cebulę drobno posiekać, ser żółty zetrzeć na tartce.

Na rozgrzaną patelni teflonowej podsmażyć cebulę.

Dorzucić mięso mielone z kurczaka i smażyć.  Posolić i popieprzyć.

Dorzucić całą puszkę pomidorów i dusić aż do zredukowania i rozpadnięcia się kawałków. Na początku pod przykryciem, potem zdjąć pokrywkę. Dodać starte dwa ząbki czosnku i zioła prowansalskie.

Bakłażany zgrillować z obu stron, można to zrobić na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku lub po prostu na dużej patelni teflonowej bez tłuszczu.

Przygotować sos: Pomieszać jogurt z jajkiem, serem żółtym, solą i pieprzem.

Na dno naczynia żaroodpornego położyć plastry bakłażana, na to warstwę uduszonego z czosnkiem szpinaku i warstwę mięsa, znowu bakłażana i mięso aż składniki się skończą.

Wszystko zalać sosem i wstawić do piekarnika do 180 stopni na 40-50 minut aż wierzch się ładnie zapiecze i przyrumieni.

Wartość kaloryczna całego lasagne: 646 kcal
Białko: 74 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 61 g

Wartość kaloryczna porcji: 215 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcze : 5,7 g
Węglowodany: 20,3 g

Feel Eat

20 myśli w temacie “Dietetyczna, niskowęglowodanowa lasagne z mieloną piersią z kurczaka, szpinakiem i bakłażanem

  1. MNIAM!!! przy Tobie nie ma jak zejsc z diety, brak wymowek, ze nie chce sie juz jesc dietetycznego jedzenia…:)dzieki za kolejne super przepisy !

  2. Wygląda fantastycznie, na pewno zrobie i to niedługo 🙂 mam dwa pytania: pieczemy pod przykryciem czy bez? układamy tylko jedną warstwę szpinaku?

  3. Dziękuję 🙂 Pieczemy bez przykrycia , żeby sos ładnie się zapiekł i zbrązowiał, ja układam jedną warstwę szpinaku, bo musiałabym go użyć bardzo dużo żeby starczyło na dwie lub trzy tak jak mięsa, jak robię niedietetyczną wersję lasagne dla mojej rodziny to też układam jedną warstwę szpinaku ,ale ona w zupełności wystarcza, zdaj relacje jak wyszło!

  4. Taki "przekładaniec" z bakłażanem jest bardzo popularny we Włoszech i nazywa się 'parmigiana' :). Ja lubię jak dodają do niego jeszcze jajko ugotowane na twardo pokrojone w plasterki, polecam!

  5. ooo dzięki ! Ale jajko jeszcze do mięsa? Dzisiaj planuję zrobić taką zapiekankę, ale bez mięsa, zapiekany bakłażan z pomidorami i cukinią , zobaczymy jak wyjdzie 🙂

  6. Włosi wrzucają jajo też do zwykłej lasagne z mięsem więc mnie już nic nie zdziwi, ale muszę przyznać, że ciekawie to smakuje 🙂

  7. Witaj.Trafiłam na twojego Bloga dzięki Vitalii:) Wspaniałe przepisy,naszła mnie ochota na taką lasagne;)Choć ja zastąpie bakłażana(nie przepadam za nim)cukinią;)Pozdrawiam

  8. Świetny przepis! Wyszło tak pyszne, że niedietetycznie zjedliśmy po półtorej porcji 🙂

  9. Kurczę, jaki genialny przepis, że też dopiero teraz trafiłam na Twojego bloga, jest genialny, ile Ty masz pomysłów na pyszne zdrowe dania, muszę je koniecznie wszystkie wypróbować !

  10. Dziękuję za tak genialny przepis! Jest moim ulubionym, choć wymaga trochę czasu, to jest zdecydowanie jego wart! Czekam z niecierpliwością na więcej Twoich pomysłów. Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry