Chrupiące i puszyste pszenne gofry

Chrupiące i puszyste pszenne gofry
Te gofry przygotowałam dla brata. Ich zapach kojarzy mi się z wakacjami nad morzem i spacerem po molo. Każdy, kto je jadł mówił, że są bardzo dobre. Długo szukałam przepisu na dobre, NIEDIETETYCZNE gofry, żebym mogła je przygotować dla gości. Ten przepis (lekko przeze mnie zmodyfikowany) cieszył się najlepszymi opiniami. Gofry akurat robi się z produktów, które są prawie zawsze w szafce lub w lodówce i nie trzeba robić specjalnych zakupów. Z tego przepisu wychodzi około 20-22 gofrow, ja robiłam na pół porcji.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki (325 g wg przelicznika)
  • pół szklanki cukru (dałam mniej, bo brat je jadł ze słodką konfiturą)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • jedna czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Gofry krok po kroku

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Żółtka zmieszać z olejem, dodać do tego cukier, ekstrakt z wanilii, mąkę, mleko, wodę i proszek do pieczenia i wszystko wymieszać mikserem.

Delikatnie, porcjami dodać do masy ubite białka, dokładnie wymieszać. Nagrzać dobrze gofrownicę i upiec. Jeśli jest gorszej jakości lepiej nasmarować ją tłuszczem.

Wartość kaloryczna jednego gofra, przy założeniu, że wyjdzie 20 – 140 kcal
Białko: 3,1 g
Tłuszcze: 6,25 g
Węglowodany: 17 g

Feel Eat

5 myśli w temacie “Chrupiące i puszyste pszenne gofry

  1. Rewelacja, właśnie dziś wypróbowałem przepis, palce lizać. Dzięki za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry