Fajna alternatywa dla solonych orzeszków czy chipsów. Jeśli lubicie coś chrupać przed telewizorem, czy w czasie czytania książki, to to jest idealne rozwiązanie dla Was! Szybko się przypalają, dlatego trzeba ich pilnować, czasami potrafią się za bardzo ”zrumienić” nawet gdy będziecie je trzymać 3 minuty dłużej! Kulki powinny być malutkie, wtedy będą bardziej chrupiące.
Składniki:
- 5 dużych łyżek otrębów owsianych
- 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
- 3 jajka przepiórze (lub bardzo małe jajko kurze)
- sól
- opcjonalnie ulubione przyprawy
Orzeszki otrębowe krok po kroku
Otręby zmielić w młynku na mąkę.
Do ”mąki otrębowej” dodać jajka, sól i jogurt naturalny. Dobrze wymieszać i zarobić. Odstawić na 30 minut.
Dłońmi formować bardzo małe kuleczki (jak z plasteliny), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić kuleczki. Naszykować wodę w sprayu. Po 10-15 minutach dokładnie spryskać ”orzeszki” i wstawić jeszcze na 5-10 minut. Musicie je obserwować, bo lubią się przypalać. Dzięki ”podlaniu” ich wodą, będą jeszcze bardziej chrupiące! Zaraz po wyjęciu z piekarnika jeszcze nie będą takie chrupie, staną się takie po wystygnięciu 🙂
swietny pomysl 🙂
Genialne!Płatki też zmielić,nie?
Podobne do tych płatek nesquik 😀 trzeba spróbować z mlekiem 😀
Super blog. Zapraszam do mnie
Dziewczyno, idź do mastechefa !!
spadłaś mi z nieba! już wiem, co zrobię na 5h jazdy pociągiem 😀
swietne 🙂 a jak juz postoją troche to sa naprawdę chrupiące? w srodku tez czy tylko z wierzchu?
wszystkie sa bardzo chrupiace ,ale wazne jest spryskanie ich woda 🙂
ooo, dobry pomysł 😀 !
ale ja znam sie tylko na zdrowej kuchni, dziekuje!
a nigdy z platkami nie robilam, ale mozes zmielic, mysle ze wyjdzi 🙂
oo rzeczywiscie do mleka by mogly byc pycha 🙂
jestem po prostu zachwycona twoim blogiem, chce zjesc wszyyyyyyyyyyystko!!!
To ma być 5 dużych łyżek płatków owsianych czy otrębów owsianych? 🙂 a jakie dodatkowe przyprawy proponujesz?
Przepraszam, pomyliłam się! Chodzi o otręby owsiane! 🙂 Dobre będą ze słodką papryką i czosnkiem granulowanym lub na przykład suszonymi ziołami prowansalskimi 🙂
Zrobione 20 minut temu i już nie ma ani jednego 😀 A jak przyprawiać? Bo dałam trochę chili i papryki słodkiej, ale po upieczeniu nie było czuć w smaku :/ były nawet bezsmakowe, ale chrupkie 🙂
Karolina, mogłabyś rozpisać mi przykładowo na "łyżeczki" jakie przyprawy dać żeby były pikantne? 🙂
hahaha u mnie była podobna sytuacja z tego co pamiętam! 😀 Niestety nie jestem w stanie Ci podać dokładnych łyżeczek, bo robiłam naprawdę dawno temu, ale jako że jestem fanką dużej ilości przypraw, daje do nich zawsze naprawdę dużo słodkiej papryki, czosnku i cebuli granulowanej, czasami też zioła prowansalskie, no i obowiązkowo chilli albo pieprz cayenne, bo przyspieszają metabolizm 🙂 Jeśli chcesz takie naprawdę pikantne, dodaj dużo pieprzu cayenne 🙂
ile maja kalorii zrobione z podanych porcji skladnikow? 🙂
czym można mielić jak się nie ma młynka?
niestety się nie da inaczej
dzisiaj je zrobię:) Ale smuci mnie to, że zmielone zboże (w przeciwieństwie do swej naturalnej postaci) znacznie podwyższa IG, zwłaszcza jeśli chodzi o otręby. A więc to wcale takie super zdrowe, zwłaszcza dla cukrzyków, nie jest…
Anett