Pieczone kotlety z kaszy pęczak z warzywami

Pieczone kotlety z kaszy pęczak z warzywami
Kolejna odsłona kotletów z kaszy, tym razem postawiłam na pęczak! Smaczne i dość proste w przygotowaniu, powinny smakować nawet dzieciom! Jedynym moim zastrzeżeniem jest dość wyraźny smak selera, dlatego moim zdaniem powinno się go dać mniej. Z podanych składników wychodzi około 8-10 kotletów, ja robiłam na pół porcji, dlatego na zdjęciach jest mniej 🙂


Składniki:

  • 2 szklanki kaszy pęczak po ugotowaniu
  • 2 marchewki
  • jedna pietruszki
  • 1/4 selera
  • jajko
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • jedna cebula
  • sól i pieprz do smaku

Kotlety z kaszy pęczak krok po kroku

Pęczak ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Posiekać natkę pietruszki.

Marchew, seler i pietruszkę obrać, ugotować w osolonej widzie, gdy ostygną, zetrzeć na tartce na grubych oczkach.

Wymieszać wszystkie podane składniki. (pęczak, pietruszkę, jajko, starte warzywa, posiekaną cebulę), doprawić solą i pieprzem. Formować mokrymi dłońmi kulki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, kulki spłaszczyć palcami.

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25- 30 minut.

Wartość kaloryczna jednego kotleta przy założeniu, że wyjdzie ich 10 : 111 kcal
Białko : 3,7 g
Tłuszcze: 1,7 g
Węglowodany: 21,8 g

Feel Eat

12 myśli w temacie “Pieczone kotlety z kaszy pęczak z warzywami

  1. Uwielbiam pęczak. Cudowny przepis, na pewno coś z nim pokombinuję:P Zapraszam też do mnie na youtube (trzeba kliknąć w mój nick:P)

  2. Zrobiłam. Pycha! Dodałam jeszcze garść otrębów na porcję równą połowie Twojej, bo dodałam całe jajko i masa była za rzadka. Pyszne, pyszne, pyszne!:)

  3. Zainspirowałam się. Marchew i seler poddusiłam na patelni. Wiem, wiem miało być fit, ale musiałam pokombinować. Dodałam żurawinę i podprażony słonecznik i sporo czosnku. Smakowite, jeszcze nie upiekłam bo czekam na męża, żeby podać na gorąco… z jajkiem sadzonym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry