Uncategorized

Dietetyczna warstwowa sałatka gyros

Rate this post
Większość przedstawicielek płci pięknej je mało mięsa, na ogół jedzą tylo drób. Jestem jedną z nich, mogę jeść codziennie ryby, a na kawał mięcha mam ochotę tylko czasami. Dzisiaj mam dla Was propozycję na warstwową sałatkę – przygotowana w szklanym, przezroczystym naczyniu prezentuje się bardzo dobrze, więc można przyrządzić ją na dietetyczne przyjęcie. Nie zawiera majonezu, a mimo to smakuje super! Użyłam do niej ketchupu bez cukru, który otrzymałam kiedyś w paczce od centrumsylwetki.pl, ale można zastąpić go normalnym. Zalecam użycie gęstego jogurtu naturalnego, by nie rozlał się do niższych warstw sałatki i nie zaburzał efektu wizualnego. Spróbujcie, oceńcie 🙂


Wskazówka : cała sałatka to samo zdrowie – dużo warzywa, jogurt naturalny, ketchup i pierś z kurczaka, czyli sporo białka, jeśli jednak unikacie produktów z wysokim indeksem glikemicznym, to lepiej wyeliminować kukurydzę konserwową, chociaż moim zdaniem straci wtedy wiele na smaku! 

Składniki:

  • jedna mała pierś z kurczaka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki selera konserwowego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1/3 pora
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • ketchup bez cukru
  • kapusta pekińska
  • przyprawa gyros
  • pieprz, sól do smaku

Pierś z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z żyłek i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa i ewentualnie solą i pieprzem. Usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Gdy wystygnie, wyłożyć nim dno naczynia.
Kolejną warstwą jest kukurydza, niestety nie zrobiłam zdjęcia.

Ogórki konserwowe drobno posiekać, nie trzeba obierać ich ze skórki, na ogól jeśli ogórki są kupne, skórka jest dość miękka.

Wyłożyć połowę jogurtu naturalnego, a na to warstwę ketchupu bez cukru, by lekko zakrył jogurt. Nałożyć drobno posiekane jajko.

Posypać selerem konserwowym ze słoika odsączonym x zalezy, a potem posiekanym w krążki porem.

Nałożyć resztę jogurtu i znowu ketchup, pod koniec posypać wszystko posiekaną kapustą pekińską i odstawić, żeby smaki się przegryzły do lodówki.

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *