Omlet z cukinią, pomidorami i żółtym serem

Omlet z cukinią, pomidorami i żółtym serem
Mieszkanie znalezione, więc mogłam wczoraj ze spokojną głową wrócić do mojego Sieradza 🙂 Muszę spakować rzeczy, bo chcę wrócić do Warszawy i już tam zostać aż do rozpoczęcia roku akademickiego, super byłoby znaleźć pracę, ale mam wątpliwości, czy którykolwiek pracodawca chce kogoś zatrudnić tylko na miesiąc… Chciałabym poszukać dzisiaj dodatków do pokoju. Będzie biało-szaro-różowy, większość w pastelach 🙂

Ela, u której mieszkałam przez ostatnie 2 tygodnie uwielbia zdrowe jedzenie tak samo jak ja. Kiedyś poleciła mi zrobienie omletu z cukinią, oczywiście dodałam coś od siebie. Nie umiem jednak przerzucić go na drugą stronę, co jej idzie naprawdę bardzo sprawnie! I bez tego omlet jest bardzo smaczny. Cukinia jest wciąż mało znanym i niedocenianym warzywem, jest bardzo niskokaloryczna ( w 100 g tylko 15 kcal!!!), zawiera dużo wody, jest idealna dla osób starających się zrzucić parę kilogramów.  Cukinia nie kumuluje w sobie metali ciężkich, co umożliwia detox i ochronę przed szkodliwymi substancjami. Koniecznie spróbujcie! 🙂

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 garście startej na grubych oczkach cukinii
  • 5 pomidorków cherry
  • plaster żółtego sera
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie zioła prowansalskie, papryka słodka/ostra, suszona cebula

W głębokim naczyniu rozbić 2 jajka, dodać do nich sól i pieprz, potem roztrzepać widelcem.

Żółty ser pokroić w drobniejsze kawałki. Startą cukinię można delikatnie odsączyć z nadmiaru wody ściskając ją dłońmi. Pomidorki przekroić na pół.

Wysmarować patelnię oliwą lub innym tłuszczem, dokładnie nagrzać. Wlać masę z roztrzepanych jajek, na to położyć startą cukinię i delikatnie wbić ją drewnianą łyżką w masę jajeczną, potem położyć pomidorki i ser, przykryć pokrywką, by mógł się roztopić. Trzymać tak na małym ogniu aż do całkowitego ścięcia jajek.

Wartość kaloryczna: 292 kcal
Białko: 19,4 g
Tłuszcze: 21,35 g
Węglowodany: 6 g

Feel Eat

11 myśli w temacie “Omlet z cukinią, pomidorami i żółtym serem

  1. gratuluje znalezienia mieszkania 😉 dasz wiare, ze jeszcze nigdy nie jadlam omleta na wytrawnie ? czas to zmienic, zwlaszcza, ze cukinia juz plesnieje w lodowce 😉

  2. zmartwię Cię, ale najlepiej będzie jak ją wyrzucisz i kupisz nową, spróbuj tego, bo smakował naprawdę dobrze i nie zniechęcisz się p pierwszym razie do wytrawnych omletów 🙂

  3. mój omlecik właśnie sobie leży na patelni i się smaży, oczywiście wrzuciłam wszystkie składniki na raz, ale myślę, że mu nie zaszkodzi (mam nadzieję)
    wygląda pysznie i na sto procent będzie tak smakował, podpatruję Twój blog od jakiegoś czasu, ma dużo wegańskich i wegetariańskich posiłków, dietetycznych, będę wpadać, pozdrawiam, tola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry