Proste pełnoziarniste placki bananowe bez dodatku cukru

Proste pełnoziarniste placki bananowe bez dodatku cukru
Lecę zaraz pomagać właścicielce nowo wynajętego mieszkania, załatwię w Warszawie wszystkie sprawy z nim związane i wracam do siebie do domu. Muszę spędzić tam czas maksymalnie intensywnie, bo potem pewnie nie będę zbyt często wracać na weekendy. Moje urodziny się zbliżają i też nie wiem, gdzie najlepiej je spędzić 🙂 


Przepis, który dzisiaj pokazuję podrzuciła mi moja koleżanka z dietetyki, czyli mojego poprzedniego kierunku,o ile można to tak napisać, bo bardzo szybko z niego zrezygnowałam, o czym pewnie już parę razy wspominałam. Pierwszy raz robiłam je sama, kolejny raz robiła je ona, jak byłam u niej na śniadaniu, podobno smakują jak banany w cieście, ale nie wiem, bo nigdy takich nie jadłam :)Te placki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Ważne jest, by banan był dojrzały, wtedy łatwo go rozdrobnić widelcem i jest dużo słodszy, przez co nie trzeba dodawać cukru. Placki mają naprawdę mocno bananowy smak! Na śniadanie idealne. Z podanych składników wychodzi 7 sporych placków. Jeśli macie gorszej jakości patelnię teflonową, dodajcie do ich smażenia trochę tłuszczu, ja to pominęłam. 

Składniki:

  • banan (dość duży)
  • jajko klasy M/L
  • dwie płaskie łyżki pełnoziarnistej mąki

 Banana rozdrobnić dokładnie widelcem. Dodać mąkę i jajko.

Wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę. Odstawić, w tym czasie dokładnie nagrzać patelnię teflonową, łyżką nakładać placki i przykryć pokrywką, smażyć z jednej strony, potem odwrócić placki drewnianą łyżką i dosmażyć z drugiej. Można je podawać z serkiem waniliowym i sezonowymi owosami.

Wartość kaloryczna jednego placka: 38 kcal
Białko: 1,6 g
Tłuszcze: 0,8 g
Węglowodany: 6,4 g

Feel Eat

18 thoughts on “Proste pełnoziarniste placki bananowe bez dodatku cukru

  1. Na Twoim profilu na vitalii (w starych wpisach) zauważyłam, że zazwyczaj do owoców jadłaś dużo orzechów. Mogłabyś zdradzić, w jakim celu?
    Pozdrawiam 😉

  2. Ja się przyznam, że też już kiedyś próbowałam je. Na początku właśnie tylko jajko i banan, ale mi po prostu nie wyszły, więc dodałam mąkę. Ale jakoś nie smakowały mi. Nie wiem co robię źle, ale przypalaja mi się i patelnia się czarna. Nie nadają się do jedzenia, a i nie chcą się przekręcić, niczym nie przypominają placków.

  3. racja, że nie wyglądają jakoś bosko, ale w smaku mi odpowiadają ,no może toche były za słodkie, a jaką mąkę dodawałaś? Pszenna zwykłą czy pełnoziarnistą? Ja muszę jeszcze spróbować takie zrobić z poppingiem i mąką )

  4. sa fantastyczne. Mi wyszło troche mniej niz mowilas, bo 8 malutkich, ale to nic, mi wystarczyło w zupełności. W kazdym razie to najprostsze placki jakie kiedykolwiek robiłam, tak dobrze sie smazyły, ze mogłam je ręką zdejmować. Plus sa pyszne w jakis niemozliwie uroczy sposob xdd

  5. Całkiem całkiem 😉 ja do moich dodałam do środka trochę poppingu oprócz mąki. A podałam z dukanową nutellą i odrobiną płatków migdałowych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top