Proste pełnoziarniste placki bananowe bez dodatku cukru

Proste pełnoziarniste placki bananowe bez dodatku cukru
Lecę zaraz pomagać właścicielce nowo wynajętego mieszkania, załatwię w Warszawie wszystkie sprawy z nim związane i wracam do siebie do domu. Muszę spędzić tam czas maksymalnie intensywnie, bo potem pewnie nie będę zbyt często wracać na weekendy. Moje urodziny się zbliżają i też nie wiem, gdzie najlepiej je spędzić 🙂

Przepis, który dzisiaj pokazuję podrzuciła mi moja koleżanka z dietetyki, czyli mojego poprzedniego kierunku,o ile można to tak napisać, bo bardzo szybko z niego zrezygnowałam, o czym pewnie już parę razy wspominałam. Pierwszy raz robiłam je sama, kolejny raz robiła je ona, jak byłam u niej na śniadaniu, podobno smakują jak banany w cieście, ale nie wiem, bo nigdy takich nie jadłam :)Te placki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Ważne jest, by banan był dojrzały, wtedy łatwo go rozdrobnić widelcem i jest dużo słodszy, przez co nie trzeba dodawać cukru. Placki mają naprawdę mocno bananowy smak! Na śniadanie idealne. Z podanych składników wychodzi 7 sporych placków. Jeśli macie gorszej jakości patelnię teflonową, dodajcie do ich smażenia trochę tłuszczu, ja to pominęłam.

Dietetyczne placki bananowe

Składniki:

  • banan (dość duży)
  • jajko klasy M/L
  • dwie płaskie łyżki pełnoziarnistej mąki

Banana rozdrobnić dokładnie widelcem. Dodać mąkę i jajko.

Wszystko zmiksować mikserem na jednolitą masę. Odstawić, w tym czasie dokładnie nagrzać patelnię teflonową, łyżką nakładać placki i przykryć pokrywką, smażyć z jednej strony, potem odwrócić placki drewnianą łyżką i dosmażyć z drugiej. Można je podawać z serkiem waniliowym i sezonowymi owosami.

Wartość kaloryczna jednego placka: 38 kcal
Białko: 1,6 g
Tłuszcze: 0,8 g
Węglowodany: 6,4 g

Feel Eat

18 myśli w temacie “Proste pełnoziarniste placki bananowe bez dodatku cukru

  1. Słyszałam, że takie placki można nawet bez mąki zrobić, wystarczy tylko jedno jajko i jeden banan, muszę wypróbować! 😉 Fajny pomysł na szybkie śniadanko!

  2. Na Twoim profilu na vitalii (w starych wpisach) zauważyłam, że zazwyczaj do owoców jadłaś dużo orzechów. Mogłabyś zdradzić, w jakim celu?
    Pozdrawiam 😉

  3. Ja się przyznam, że też już kiedyś próbowałam je. Na początku właśnie tylko jajko i banan, ale mi po prostu nie wyszły, więc dodałam mąkę. Ale jakoś nie smakowały mi. Nie wiem co robię źle, ale przypalaja mi się i patelnia się czarna. Nie nadają się do jedzenia, a i nie chcą się przekręcić, niczym nie przypominają placków.

  4. racja, że nie wyglądają jakoś bosko, ale w smaku mi odpowiadają ,no może toche były za słodkie, a jaką mąkę dodawałaś? Pszenna zwykłą czy pełnoziarnistą? Ja muszę jeszcze spróbować takie zrobić z poppingiem i mąką )

  5. sa fantastyczne. Mi wyszło troche mniej niz mowilas, bo 8 malutkich, ale to nic, mi wystarczyło w zupełności. W kazdym razie to najprostsze placki jakie kiedykolwiek robiłam, tak dobrze sie smazyły, ze mogłam je ręką zdejmować. Plus sa pyszne w jakis niemozliwie uroczy sposob xdd

  6. Całkiem całkiem 😉 ja do moich dodałam do środka trochę poppingu oprócz mąki. A podałam z dukanową nutellą i odrobiną płatków migdałowych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry