Pierś z kurczaka to doskonałe źródło białka, czyli podstawowego składnika budulcowego w naszych organizmach. Obrana ze skóry w 100 gramach ma jedyne 121 kcal, 21,8 g białka, 0 g węglowodanów i 3,7 g tłuszczu. Mówi się, że im więcej białka dostarcza się w posiłku, tym dłużej odczuwa się sytość po zjedzeniu. Pestki dyni i słonecznika co prawda są dość kaloryczne (około 570/100 g produktu) , ale to nie puste kalorie. Posiadają dużo witamin z grupy B oraz witaminę E, dodatkowo zawierają przeciwutleniacze i magnez, który pomaga radzić sobie w sytuacjach stresowych, jest też ważnym składnikiem dla osób ćwiczących (chyba większość z nas ma problem z drganiem czy skurczem mięśni). Najważniejszy jest rozsądek, nie trzeba dodawać od razu całej paczki, chociaż podprażone pestki , tak samo jak płatki migdałowe są tak pyszne, że mogłabym je jeść same na sucho.
Sałatka wyszła bardzo dobra, chociaż mocno czosnkowa, możecie ograniczyć jego ilość , można ją zabrać na wynos, ale polać dressingiem bezpośrednio przed zjedzeniem. Składniki na porcję dla jednej osoby 🙂
Składniki:
- mix sałat (dowolna ilość)
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 pomidor
- 2 rzodkiewki
- łyżka musztardy, najlepiej Dijon
- płaska łyżeczka miodu
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka oliwy
- łyżeczka białej gorczycy
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- pół łyżki pestek słonecznika
- pół łyżki pestek dyni
Przygotować sos: zmieszać musztardę, oliwę, ocet balsamiczny, gorczycę, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić.
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, by szybciej się zgrillował. Posolić i popieprzyć. Nagrzać patelnię grillową i usmażyć na niej kurczaka. Ja zrobiłam to bez tłuszczu. Potem pokroiłam kurczaka na jeszcze mniejsze paski.
Pomidora zalać wrzątkiem, zdjąć z niego skórkę i pokroić na półksiężyce. Rzodkiewkę pokroić w talarki.
Na suchej patelni teflonowej podprażyć pestki dyni i słonecznika potrząsając co jakiś czas patelnią,by się nie przypaliły.
Sałatę położyć na talerzu, ułożyć na niej pomidora, rzodkiewkę i kurczaka, posypać podprażonymi pestkami i polać wcześniej przygotowanym sosem. Podawać od razu.
Wartość kaloryczna sałatki: 363 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcze: 20 g
Węglowodany: 18,7 g
Kolejny super przepis na sałatkę 🙂
ale mnie cieszy fakt, że jesteś wierną fanką wszystkiego co robię 🙂
Bo to same zdrowe pyszności! 😀
Dziękuję 🙂 Ale Twoich przepisów nic nie przebije 😀
taki jest cel tego bloga 🙂 dziękuję! 😀
ale mi dzisiaj słodzicie, lepszy dzień mam od rana, dzięki Pam! Ty za to masz niewyobrażalnie smakowite fotki 😀
ale smakowicie to wygląda, wow! 🙂
dziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
http://www.cookplease.blogspot.com
bardzo smaczna, lekka zarazem chrupiąca sałatka 😉 pełna zdrowia!
Lubie, jak cos mi chrupie w salatce – slonecznik, dynia, orzechy… Takie zdrowe pysznosci mozna podjadac nawet poznym wieczorem!
Uwielbiam słonecznik w sałatce 🙂
Dlaczego trafiłam na Twojego bloga dopiero teraz? Przepisy nie są przekombinowane, do tego wszystko pokazane krok po kroku.. Super! 🙂
mega ta salatka <3