Sałatka z grillowanym kurczakiem i pestkami słonecznika i dyni

Sałatka z grillowanym kurczakiem i pestkami słonecznika i dyni
Pisałam Wam, że jadę do Warszawy szukać mieszkania, niestety coś mi te poszukiwania nie idą i zostanę trochę dłużej niż planowałam. Mam nadzieję, że już niedługo coś fajnego znajdę, bo ta sytuacja już mnie powoli irytuje… trochę nowych potraw gotuję, ale bez szaleństw 🙂


Pierś z kurczaka to doskonałe źródło białka, czyli podstawowego składnika budulcowego w naszych organizmach. Obrana ze skóry w 100 gramach ma jedyne 121 kcal, 21,8 g białka, 0 g węglowodanów i 3,7 g tłuszczu. Mówi się, że im więcej białka dostarcza się w posiłku, tym dłużej odczuwa się sytość po zjedzeniu. Pestki dyni i słonecznika co prawda są dość kaloryczne (około 570/100 g produktu) , ale to nie puste kalorie. Posiadają dużo witamin z grupy B oraz witaminę E, dodatkowo zawierają przeciwutleniacze i magnez, który pomaga radzić sobie w sytuacjach stresowych, jest też ważnym składnikiem dla osób ćwiczących (chyba większość z nas ma problem z drganiem czy skurczem mięśni). Najważniejszy jest rozsądek, nie trzeba dodawać od razu całej paczki, chociaż podprażone pestki , tak samo jak płatki migdałowe są tak pyszne, że mogłabym je jeść same na sucho.
Sałatka wyszła bardzo dobra, chociaż mocno czosnkowa, możecie ograniczyć jego ilość , można ją zabrać na wynos, ale polać dressingiem bezpośrednio przed zjedzeniem. Składniki na porcję dla jednej osoby 🙂

Składniki:

  • mix sałat (dowolna ilość)
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 2 rzodkiewki
  • łyżka musztardy, najlepiej Dijon
  • płaska łyżeczka miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka białej gorczycy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pół łyżki pestek słonecznika
  • pół łyżki pestek dyni

Przygotować sos: zmieszać musztardę, oliwę, ocet balsamiczny, gorczycę, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić.

Pierś z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, by szybciej się zgrillował. Posolić i popieprzyć. Nagrzać patelnię grillową i usmażyć na niej kurczaka. Ja zrobiłam to bez tłuszczu. Potem pokroiłam kurczaka na jeszcze mniejsze paski.

Pomidora zalać wrzątkiem, zdjąć z niego skórkę i pokroić na półksiężyce. Rzodkiewkę pokroić w talarki.

Na suchej patelni teflonowej podprażyć pestki dyni i słonecznika potrząsając co jakiś czas patelnią,by się nie przypaliły.

Sałatę położyć na talerzu, ułożyć na niej pomidora, rzodkiewkę i kurczaka, posypać podprażonymi pestkami i polać wcześniej przygotowanym sosem. Podawać od razu.

Wartość kaloryczna sałatki: 363 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcze: 20 g
Węglowodany: 18,7 g

Feel Eat

11 myśli w temacie “Sałatka z grillowanym kurczakiem i pestkami słonecznika i dyni

  1. Lubie, jak cos mi chrupie w salatce – slonecznik, dynia, orzechy… Takie zdrowe pysznosci mozna podjadac nawet poznym wieczorem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry