Uncategorized

Ciasteczka amarantusowe z dżemem bez cukru

Rate this post
 Niestety dopadła mnie choroba, dzisiaj mam rozpoczęcie roku akademickiego (czym się trochę denerwuję), a straciłam głos i mówię jakbym miała mutację, pół nocy nie mogłam spać przez dokuczliwy katar i kaszel, oby jak najszybciej to przeszło, bo nie lubię tylko leżeć w łóżku 🙂 Ostatnio nie gotuję za dużo nowych potraw, przygotowuję tylko te, które lubię najbardziej. Chciałabym wyszukać nowe przepisy, pozmieniać składniki na zdrowsze i przygotować coś nowego póki mam więcej czasu i dużo dobrych składników.

Dziś przepis na małe, zdrowe conieco do pochupania 🙂 Amarantus ma bardzo specyficzny smak, jeśli boicie się spróbować nowych smaków, zastąpie mąkę amarantusową mąką orkiszową, ciastka będą wtedy mniej kruche, ale delikatniejsze w smaku. Oba zboża są w czołówce najzdrowszych, zawierają ogromną ilość witamin i minerałów, niewątpliwie warto dołączyć je do codziennej diety, by zadbać o swoje zdrowie 🙂
Z podanych składników powinno wyjść około 30-35 małych ciasteczek.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej KLIK
  • 1/4 szklanki mąki amarantusowej KLIK
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • duże jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropel ekstrktu waniliowego
  • łyżka oleju kokosowego KLIK
  • 2 łyżki ksylitolu KLIK
  • dżem – u mnie robiony  w domu dżem kiwi i dżem truskawkowy

Połączyć ze sobą wszystkie mąki, jajko, proszek do pieczenia, ekstrakt, olej kokosowy i ksylitol.

Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 10 minut.

Na stolnicy podsypanej lekko mąką orkiszową rozwałkować ciasto na grubość mniej więcej 1 cm, przez dodanie mąki amarantusowej może się lekko kruszyć, dlategotrzeba uważać i robić to bardzo ostrożnie. Wyciąć dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ułożone ciastka kłaść dużą porcję gęstego dżemu i wstawić do piekarnika na 15 minut bliżej górnej grzałki, by dżem mógł się zapiec, ale nie spalić. Trzymać w 180 stopniach, po upieczeniu wyjąć i pozostawić do odparowania.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.