Uncategorized

Cynamonowe ciasteczka z kaszy jaglanej

Rate this post
Od dzisiaj mam dwadzieścia lat, pierwsza dwójka z przodu! 🙂
Zaraz zbieram się na zakupy, bo planuję upiec ciasteczka i zrobić coś na obiad w moim nowym żaroodpornym naczyniu. 

Ciasteczka wychodzą miękkie w środku, jeśli lubicie kaszę jaglaną, to na pewno Wam zasmakują. Mocno cynamonowe, tym słodsze, im więcej rodzynek dacie. Można dorzucić dodatkowo pokrojone suszone śliwki. Planuję  wymyślić jeszcze jakieś inne ciasteczka z użyciem tej kaszy, chociaż te na pewno przygotuję ponownie.  Z podanych składników wyszło mi 14 ciastek.

 Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej KLIK
  • jedno jajko
  • 1/3 szklanki mąki amarantusowej KLIK
  • 2 łyżki ksylitolu KLIK
  • 2 garści rodzynek
  • duużo cynamonu, u mnie około łyżki lub nawet więcej

 Kaszę jaglaną opłukać w gorącej wodzie i gotować w lekko osolonej wodzie pod przykryciem wg sposobu przygotowania na opakowaniu, wystudzić. Rodzynki namoczyć w wodzie aż napuchną, połączyć z kaszą jaglaną, jeśli stanie się lekko zbita,to należy ją pokruszyć. Dorzucić resztę składników, wszystko dokładnie wymieszać rękami. Mokrymi dłońmi formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut lub dłużej w 180 stopniach.

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *