Dzisiaj dzień mi bardzo szybko zleciał, pozałatwiałam parę spraw i poeksperymentowałam sobie w kuchni wykorzystując produkty, które dostałam od Naturalnej Spiżarni. Zrobiłam hummus, zapiekankę z kaszy jaglanej z jabłkami, rodzynkami i miodem, upiekłam chleb żytnio-orkiszowy i różne rodzaje zdrowych ciasteczek: sezamowe, orkiszowe ze słonecznikiem, kokosanki i z kaszy jaglanej, już niedługo wstawię przepisy na bloga. Dzisiaj już padam, dlatego dodaję sałatkę, którą robiłam jakiś czas temu 🙂 Można ją zabrać do pracy na obiad, ale pod warunkiem, że sos wlejecie do osobnego opakowania, inaczej sałatka nie będzie już tak chrupiąca. Do przygotowania w ekspresowym tempie, wraz z kromką pełnoziarnistego pieczywa może tworzyć pełnowartościowy posiłek. Składniki podałam na jedną porcję sałatki.
Składniki:
- mix sałat (dowolna ilość)
- pół pomidora
- 2 rzodkiewki
- 1/2 kulki mozzarelli 8,5 % tłuszczu
- 3 suszone pomidory (bez zalewy)
- łyżka pestek dyni i łyżka pestek słonecznika
Sos:
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka oliwy
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sałatę dokładnie umyć i osuszyć. Pomidora pokroić w półksiężyce, rzodkiewki w plasterki, mozzarellę w niewielką kostkę. Pestki słonecznika i dyni podprażyć na suchej patelni teflonowej od czasu do czasu potrzącając patelnią, by uniknąć przypalenia. Suszone pomidory posiekać w drobniejsze kawałki. Przygotować sos łącząc ze sobą wcześniej wymienione składniki. Na talerz ułożyć sałatę, pomidory świeże i suszone, rzodkiewkę i ser, wszystko posypać podprażonymi pestkami i polać sosem.
Wartość kaloryczna sałatki: 373 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcze: 26,6 g
Węglowodany: 19,9 g
Piękne, wiosenne kolory 😉
Lubię, kiedy na talerzu jest kolorowo: )
Bonus BGC az sie slini jak widzi te przysmaki:-)
powrót do lata…
ah przeminęło z wiatrem 😉
Widział tylko na zdjęciach 😉