Szaszłyki warzywne z piekarnika – wege obiad

Szaszłyki warzywne z piekarnika – wege obiad

Szaszłyki warzywne wyszły naprawdę smaczne! Mam jednak jedną podstawową radę – nie oszczędzajcie na przyprawach! Doprawcie warzywa naprawdę obficie! 🙂 Najlepsze od razu na ciepło, potem już stają się lekko flakowate. Dobrze będą smakować z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Takie szaszłyki warzywne można też przygotować na grillu. 

Zobacz też inne przepisy na wegetariańskie dania, moje ulubione przepisy znajdziesz w artykule „10 pomysłów na wegetariański obiad”.

 

Składniki:

  • 300g cukinii, czyli połowa jednej
  • 100g papryki czerwonej, czyli około połowy jednej papryki; 100g papryki zielonej, 100g papryki żółtej – można dowolnie pomieszać kolory papryk lub użyć tylko jednego koloru
  • 5 pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • świeża bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku, ewentualnie inne przyprawy jak na przykład rozmaryn czy czosnek albo cebula suszona/granulowana

 

Szaszłyki warzywne krok po kroku

Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić. Pieczarki w plastry, cukinię w grubsze plastry, a potem jeszcze w ćwiartki, a paprykę w mniejsze prostokąty. Włożyć je do jednej miski.

Do miski dodać  sok z cytryny, wszystkie przyprawy, polecam użyć ich naprawdę sporo i dodać oliwę z oliwek, wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut.

Warzywa nabijać na patyczki od szaszłyków zgodnie z przyjętą według siebie kolejnością. Ułożyć na kratce do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 30 minut. Można podawać z ulubionym sosem, na przykład sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

 

Feel Eat

3 myśli w temacie “Szaszłyki warzywne z piekarnika – wege obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry