Szaszłyki warzywne wyszły naprawdę smaczne! Mam jednak jedną podstawową radę – nie oszczędzajcie na przyprawach! Doprawcie warzywa naprawdę obficie! 🙂 Najlepsze od razu na ciepło, potem już stają się lekko flakowate. Dobrze będą smakować z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Takie szaszłyki warzywne można też przygotować na grillu.
Zobacz też inne przepisy na wegetariańskie dania, moje ulubione przepisy znajdziesz w artykule „10 pomysłów na wegetariański obiad”.
Składniki:
- 300g cukinii, czyli połowa jednej
- 100g papryki czerwonej, czyli około połowy jednej papryki; 100g papryki zielonej, 100g papryki żółtej – można dowolnie pomieszać kolory papryk lub użyć tylko jednego koloru
- 5 pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- świeża bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku, ewentualnie inne przyprawy jak na przykład rozmaryn czy czosnek albo cebula suszona/granulowana
Szaszłyki warzywne krok po kroku
Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić. Pieczarki w plastry, cukinię w grubsze plastry, a potem jeszcze w ćwiartki, a paprykę w mniejsze prostokąty. Włożyć je do jednej miski.
Do miski dodać sok z cytryny, wszystkie przyprawy, polecam użyć ich naprawdę sporo i dodać oliwę z oliwek, wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut.
Warzywa nabijać na patyczki od szaszłyków zgodnie z przyjętą według siebie kolejnością. Ułożyć na kratce do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 30 minut. Można podawać z ulubionym sosem, na przykład sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
takichz piekarnika jeszcze nie jadlam 😉 wygladaja smacznie
Idealne na przystawkę ;D
Musiały być pyszne!