Miałam krótką przerwę w dodawaniu przepisów. Niestety jestem chora – gorączka, dreszcze, wypieki na policzkach i ból głowy. Mykam zaraz do łóżka!
Przepis na szybki obiad lub lunch. Cukinia teraz jest w dobrej cenie i warto korzystać z niej w kuchni! Niskokaloryczna, posiada niski indeks glikemiczny i dużo wody, do tego cenny błonnik usprawniający pracę jelit. Każdy, kto dba o zdrową dietę na pewno nieraz na niej bazował. Mój tata, który nie zna się zupełnie na zdrowej kuchni nawet nie odróżnia cukinii od bakłażana ! 🙂
Przepis na dwie porcje (jedna to połowa cukinii)
Przepis na szybki obiad lub lunch. Cukinia teraz jest w dobrej cenie i warto korzystać z niej w kuchni! Niskokaloryczna, posiada niski indeks glikemiczny i dużo wody, do tego cenny błonnik usprawniający pracę jelit. Każdy, kto dba o zdrową dietę na pewno nieraz na niej bazował. Mój tata, który nie zna się zupełnie na zdrowej kuchni nawet nie odróżnia cukinii od bakłażana ! 🙂
Przepis na dwie porcje (jedna to połowa cukinii)
Składniki:
- jedna spora cukinia
- 1/5 żółtej papryki
- 1/5 czerwonej papryki
- cały spory pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki startego parmezanu
- świeża bazylia i oregano
- ostra papryka, suszony czosnek, sól, pieprz do smaku
Cukinię dokładnie umyć, przekroić na pół, łyżką wyjąć dokładnie środek.
Przygotować farsz – drobno pokroić pomidora, paprykę żółtą i paprykę czerwoną, można też dodać pokojony wcześniej usunięty środek cukinii. Doprawić ostrą papryką, posiekanymi świeżą bazylią i oregano , suszoną cebulą oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Cukinię posolić i popieprzyć.
Nafaszerować i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Posypać startym parmezanem i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 35 minut.
Wartość kaloryczna jednej porcji (1/2 cukinii) : 82 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 2,6 g
Węglowodany: 11 g
W tytule powinno się jeszcze pojawić 'dietetyczna'. A dodając tam kaszę może powstać fajna obiadowa propozycja 😉 Powrotu do zdrówka :*
Oj jak się ciesze że wrzuciłaś coś z cukinią moja już leży 2 dni i nie wiedziałam co z nią zrobić a tak to wypróbuje twój przepis 😉
i życzę szybkiego powrotu do zdrowia ;*
( Ponieważ ma wrócić nam lato jeszcze )
Choroby nie zazdroszcze, ale cukinii – owszem, bo na pewno byla pyszna!
Bardzo lubię faszerowane cukinie, w każdej postaci chyba!; )
poprawiłam ! juz jestem zdrowa, dziekuje :*
Parmezan nie jest wegetarianski…
Nie jest wegański, wegetariański jak najbardziej…
New Diet Taps into Pioneering Idea to Help Dieters Lose 15 Pounds within Just 21 Days!