Uncategorized

Domowe masło orzechowe

Rate this post
Wiedzieliście, że orzechy ziemne wcale nie są orzechami, a warzywami strączkowymi? Rosną jak sama nazwa wskazuje pod ziemią. Są dość kaloryczne, bo w 100 gramach produktu jest aż 585 kilokalorii, 25 g, czyli wysoka zawartość białka, 46 g tłuszczów i 14 g węglowodanów. Większość tłuszczów są nienasycone, czyli zdrowsze, zapobiegające chorobom układu krążenia i obniżające cholesterol. Orzeszki ziemne mają w sobie coś, bo jak się zacznie, to bardzo trudno skończyć je jeść, podobnie z masłem orzechowym. Oczywiście można spotkać takie z lepszym składem, ale warto chociaż raz spróbować zrobić je samemu w domu! To akurat mój drugi raz, pierwszy skończył się popsuciem blendera – siła wirujących orzeszków po prostu go rozsadziła. Zaryzykowałam, spróbowałam kolejny raz i naprawdę nie żałuję 🙂 

Składniki:

  • 1,5 – 2 szklanki obranych orzechów ziemnych
  • łyżeczka ksylitolu
  • łyżeczka soli

Orzechy należy podprażyć na suchej patelni teflonowej co jakiś czas potrząsając patelnią, by uniknąć przypalenia.

Do blendera lub młynka wrzucić podprażone orzechy,sól i cukier brzozowy, włączyć największą moc i miksować około minuty, potem przerwać, by uniknąć przegrzania maszyny, włączyć ponownie i czynność powtórzyć parę razy. Potem orzechy zaczną osadzać się na ściankach naczynia i przy zatrzymaniu sprzętu trzeba je usuwać ze ścianek łyżką, by masa mieliła się równomienie i miała odpowiednią konsystencję. Masło to jest troszkę mniej lejące niż to sklepowe.

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *