Uncategorized

Lekkie proteinowe biszkopty bez dodatku cukru i tłuszczu

Rate this post
Na samym początku muszę zaznaczyć, że biszkopty te są dość suche i zapychające, ponieważ nie mają żadnego dodatku tłuszczu. Dlatego dobrze jest je posmarować na przykład dżemem bez cukru, twarożkiem albo masłem orzechowym, chociaż mi akurat odpowiadają takie suche. Robi się je w ekspresowym tempie, pierwszy raz piekłam je o 24 w nocy, żeby mieć co zabrać ze sobą następnego dnia na uczelnię i zajęło mi to dosłownie 20 parę minut wraz z oczekiwaniem, aż się upieką. 
Jak wiadomo, białko nie powinno się odłożyć w postaci tkanki tłuszczowej (jak węglowodany i tłuszcze, a raczej ich nadmiar), dlatego większość osób ćwiczących lub tych, które są na diecie, dba o dużą ilość dostarczanego białka z pożywienia.  Ostatnio w sklepie KFD (sklep wysyłkowy, ale z odbiorem osobistym w Warszawie przy moście Poniatowskiego) kupiłam dwa smaki białka – waniliowy i piernikowy. Wcześniej, gdy intensywnie jeździłam na rolkach i więcej ćwiczyłam, miałam białko z tej samej firmy, ale o smaku karmelowo-mlecznym i również byłam zadowolona. Takich biszkoptów nie robiłam jeszcze nigdy wcześniej, ale na pewno zrobię je wiele razy! Inne przepisy z tymi białkami znajdziecie u mnie na blogu pod takiegiem znajdującym się po prawej stronie ”z białkiem dla sportowców”.

Wartości odżywcze białka w 100 g suchej masy:
Białko – 78 g
Cukry – 5,6 g (węglowodany ogółem – 9 g)
Tłuszcz – 8,7 g

 Składniki:

  • 3 jajka (najlepiej wiejskie lub ekologiczne)
  • 3 czubate łyżki sera białego (takiego mielonego do serników)
  • 3 duże, czubate łyżki białka w proszku (u mnie firmy KFD)
  • łyżeczka sody

 Białko (opcjonalnie z dodatkiem szczypty soli, by ubiło się szybciej) dokładnie zmiksować na puszystą pianę. Aby sprawdzić, czy jest dobrze ubite, należy odwrócić miskę do góry dnem , jeśli białko nie będzie się ruszać i spływać,to znaczy,że ma już odpowiednią konsystencję.

 Do dużej miski dodać żółtka jaj, białko w proszku, serek i sodę i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Potem delikatnie, już nie mikserem, a łyżką zmieszać pianę z białek do masy proteinowo-jajecznej.

 Na blaszce do pieczenia rozłożyć papier. Delikatnie łyżką nakładać na niego ciasto. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 15 minut lub dłużej.

10 komentarzy

  • Anonimowy

    Niczym, o to właśnie chodzi, że te ciastka mają być z białeczkiem 😉 zawsze przecież możńa zrobić jakieś inne z mąką, przepisów jest mnóstwo 😉

  • Ania

    białko KFD jest super 🙂 Ćwiczę, dbam o dietę, a takie białko pomaga budować mięśnie, urozmaicić dietę, "odchudzić" wiele przepisów. Próbowałam już różnych smaków białka KFD, jadłam je z płatkami, piłam w formie shake'ów, robiłam z nim ciasteczka, muffinki, omlety, placuszki a nawet lody 🙂 ale do wypieków polecam KFD Dessert, czyli kazeinę a nie białko serwatkowe. Dzięki niej wypieki nie będą suche, no i przede wszystkim kazeina zachowuje swoje wszelkie walory nawet po obrobce cieplnej, z białkiem serwatowym jest gorzej. W każdym razie – Dziewczyny nie bójcie się białka i wprowadzcie je do swojej diety. Desery na bazie białka są pyszne i o wiele zdrowsze niż te naładowane cukrem i tłuszczem 😉 moim hitem wszechczasów będą ciasteczka z białkiem, płatkami owsianymi i masłem orzechowym – ten smak, ten aromat, niebo w gębie… :))

  • Anonimowy

    no właśnie tak, dla mnie mleko w proszku jest słodkie ;D ja tam nie lubie "dość słodkiego" poza tym można nie sodzić ciasteczka, i można podać z owocami z natury słodkimi i będzie pycha deser 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.