Orkiszowe pełnoziarniste pizzerinki

Orkiszowe pełnoziarniste pizzerinki
Pełnoziarnista mąka orkiszowa jest dużo zdrowsza od tej pszennej! Ma bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny smak ( w przeciwieństwie do mąki na przykład amarantusowej czy gryczanej), można jej używać praktycznie do wszystkiego,  zaczynając od klusek, na słodkich wypiekach i naleśnikach kończąc. Z obserwacji wnioskuję, że wypieki z nią są bardziej kruche i delikatniejsze, ciasto bardziej zbite, dlatego czasami warto użyć pół na pół mąki pszennej. Mąka orkiszowa, do tego pełnoziarnista, czyli nieoczyszczona idealnie nadaje się dla osób odchudzających się, ma niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje wahań glukozy we krwi. Do tego posiada więcej błonnika, który działa jak ”miotełka” w jelitach, zapewnia dłuższe uczucie sytości, dzięki czemu powinno się jeść mniej i nie odczuwać wzmożonego apetytu. Spożywanie mąki orkiszowej powinno obniżyć poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom serca.
Mąkę orkiszową można opcjonalnie zastąpić mąką pełnoziarnistą pszenną, wtedy ciasto powinno bardziej wyrosnąć. Z podanych składników pownny wyjść 3 lub 4 pizzerinki.

Składniki:

  • szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej KLIK
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka ksylitolu KLIK
  • przyprawy: papryka słodka, bazylia, oregano, majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • parę łyżek kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 3 łyżki ketchupu (najlepiej na koncentracie)
  • 6 pieczarek
  • 3 plasterki szynki konserwowej lub drobiowej
  • opcjonalnie czosnek

Drożdże rozpuścić z cukrem ksylitolem i mieszać aż powstanie gładka, lejąca się masa.

Do przesianej przez sito mieszanki mąk dodać oliwę, czosnek przecisnięty przez praskę (opcjonalnie) i dużo przypraw.

Potem dolać rozpuszczne drożdże.

Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na godzinę w cipłe miejsce przykryte ściereczką.

Ciasto podzielić na 3 lub 4 części, z każdej rozwałkować mini pizzę i zostawić na 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia aż lekko podrośnie.

Potem posmarować ketchupem lub sosem pomdorowym.

Na to ułożyć posiekaną świeżą bazylię, jeśli nie macie – pomińcie ten etap.

Potem pieczarki, które należy wcześniej obrać, zetrzeć na talarki i poddusić na suchej patelni teflonowej, by puściły wodę.

Potem szynka pokrojona w małe paseczki.

Na to odsączona kukurydza koserwowa i na końcu posypać dowolną ilością żółtego sera. Zapiekać w 170 stopniach przez około 20 minut lub dłużej.

Feel Eat

4 myśli w temacie “Orkiszowe pełnoziarniste pizzerinki

  1. No widzisz, a ja mam zupełnie inne doświadczenia z orkiszówką (też pełnoziarnistą). Cokolwiek bym nie przyrządzała to ciasto zawsze jest za mokre. W ogóle mąki pełnoziarniste średnio się nadają na pizze, kopytka itd, bo bardzo dobrze chłoną wodę i pęcznieją zamiast rosnąć, a podczas pieczenia woda nie wyparowuje z ciasta (pizza), kopytka są znowu zbyt mamałygowe. Za to na pieczywo jak znalazł. Ja postanowiłam nie robić profanacji włoskiej kuchni i używam pszennej "białej" a pod koniec ugniatania dodaję otręby, czasem też zarodki pszenne/orkiszowe i jest ok. Puchata pizza z chrupiącym spodem i bokami z mnóstwem dodatków (warzyw). Co było nie możliwe przy orkiszowej wersji bo wchłaniała wodę z warzyw (ananas, pieczarki, nawet brokuł, grrr). Ale może to zależy też od piekarnika.
    Ostatnio uznałam że przerabianie wszelakich przepisów na siłę na "pro-zdrowe" mija się z celem (smak i faktura dania). Taki przepis nigdy nie zastąpi pizzy wedle przykazań włoskich kucharzy 😉

    A i co do smaku, nie wiem jak smakuje mąką amarantusowa, ale orkiszowa wcale taka delikatna nie jest, zawsze wiem kiedy w czymś jest mąka orkiszowa, ciężko okreslić ten smak, no i jest też i zapach. Osobiście wolę mąkę żytnią pełnoziarnistą, fajniejsza w smaku i nie zalatuje mi niczym 😉 Mniej też pęcznieje. Ale o gustach ponoć się nie dyskutuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry