SAŁATKI

Lekka sałatka z serem brie i kiełkami

Rate this post
Naprawdę długo nie przepadałam za serami pleśniowymi! A teraz mogłabym je jeść  w sałatkach, do kanapek lub same. Wybieram te z obniżoną zawartością tłuszczu, najlepiej firmy President. Jeszcze taniej można kupić ser camembert light w Lidlu (niebiesko-czerwone opakowanie). Sałatka do przygotowania na szybko na lekki lunch 🙂

 

Składniki:

  • roszponka (ilość dowolna)
  • 5 pomidorków cherry lub innych małych np daktylowych
  • 1/5 czerwonej papryki
  • garść kiełków brokuła
  • 60 g sera pleśniowego brie light
  • ogórek zielony
  • łyżka octu winnego
  • łyżka musztardy Dijon
  • mała łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Roszponke ułożyć na talerzu, na niej pokrojonego w plastry ogórka i paprykę, na to przekrojone na pół pomidorki. Ser brie pokroić w prostokąty. Przygotować sos : połączyć ocet winny z musztardą Dijon i miodem. Na talerz dorzucić ser i kiełki, całą sałatkę popieprzyć i posolić, na koniec polać sosem. Opcjonalnie można wszystko posypać prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
Wartość kaloryczna sałatki 224 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 27 g

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *