Typowe śniadanie LC (low carb, niskowęglowodanowe). Kiełbasę można zastąpić np. wędzoną piersią z kurczaka pokrojoną w trochę większą kostkę. Najlepiej jest użyć jajek wiejskich, różnica w smaku jest kolosalna! Omlet dla jednej osoby 🙂
Składniki:
- 2 jajka klasy M
- mały kawałek chudej kiełbasy np. drobiowej
- 1/5 średniej papryki
- szczypiorek
- sól, pieprz
- łyżeczka tłuszczu (masła/oliwy)
Jajka wbić do jakiej miseczki i lekko roztrzepać widelcem, dodać posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Łyżeczkę tłuszczu wlać na patelnię teflonową, gdy się nagrzeje wrzucić na tłuszcz pokrojoną w kostkę kiełbasę i paprykę, podsmażyć i wlać rozbite jajka ze szczypiorkiem, przykryć pokrywką i smażyć tak na małym ogniu, sprawdzając co jakiś czas, czy jajko z wierzchu się ścięło.
Wartość kaloryczna : 249 kcal
Białko: 16,4 g
Tłuszcze: 16,2 g
Węglowodany: 2,9 g
Idealne śniadanko 🙂
Ale mi smaka narobiłaś na jajka, chyba takiego omlecika zrobie sobie na kolacje bo super wygląda 🙂
Dzięki za inspirację, był pyszny 🙂
Pozdrawiam!