CIASTA,  FIT SŁODKOŚCI

Pełnoziarniste orkiszowe ciasto drożdżowe

Ciasto wyszło mistrzowskie! Robiłam je pierwszy raz, ponieważ ostatnio mój współlokator pokazał klasę i zrobił pyszne, ale niestety pszenne drożdżowe. Chciałam wykonać całkiem podobne, ale zdrowszą wersję bez kruszonki (i tak ją zawsze zdejmuję), z mąki pełnoziarnistej, sacharozę, czyli najzwyklejszy cukier dostępny w sklepie zastąpiłam cukrem trzcinowym i ksylitolem, a masło, olejem kokosowym. Drożdżowe wyszło nie za słodkie, bardzo puszyste i delikatne w smaku. Jest świetnym rozwiązaniem na zdrowe słodkie śniadanie dostarczające węglowodanów, które dodadzą od rana energii. Olej kokosowy i ksylitol otrzymałam od strony internetowej oferującej ekologiczne produkty – Naturalnej Spiżarni. Powyższe produkty podlinkowałam bezpośrednio do opisu na tej stronie.

Przepis na małą blachę, u mnie mala tortownica. Jeśli chcecie zrobić normalną blachę, najlepiej podwoić składniki, ciasto znacznie urośnie jeszcze podczas pieczenia! Nie robiłam żadnej kruszonki, ani nie dodawałam owoców, bo miałam ogromną ochotę na zjedzenie go z domowym dżemem śliwkowym! 🙂

  • 1/2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka tej mąki do zaczynu z drożdży
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mleka 1,5-2%
  • łyżka ksylitolu KLIK
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki oleju kokosowego KLIK
  • 2 duże jajka (najlepiej ekologiczne)
  • parę kropel olejku waniliowego
Mleko lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, troszkę ksylitolu i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut aż wyrośnie. Do miski wsypać mix mąk, olej kokosowy, olejek waniliowy. Dokładnie ubić jaja z cukrem, dodać do mąk i reszty składników, na końcu dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wyrobić (około 10 minut i ręka boli tak bardzo, jakby miała zaraz odpaść :)) , odstawić w ciepłe miejsce na około półtorej godziny lub dłużej. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i odstawić na 40 minut. Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić na 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia. W żadnym wypadku podczas pieczenia nie otwierać piekarnika!

 

 

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *