KOLACJA,  OBIAD,  PIEROGI

Pieczone pełnoziarniste pierogi z indyczym mięsem mielonym

Rate this post
Te święta są dla mnie jakieś dziwne, w ogóle ich nie czuję! Na pewno to przez brak śniegu, nie ma tej magicznej atmosfery, do tego powinnam spędzić czas nad książkami, a nic mi się nie chce, zaplanowałam już wcześniejszy powrót do Warszawy, żeby to wszystko nadrobić. Aaa i zostałam bardzo zmotywowana do zmian ,dlatego mimo kolokwiów i egzaminów mam zamiar wykupić karnet na siłownie(jest to pewnie postanowieniem noworocznym większości z nas! :))  , bo prawda jest taka, że skakać z Ewą Chodakowską czy Mel B w domu przed laptopem nie zawsze się chce! Pewnie zauważycie drobną zmianę w przepisach, bo będzie więcej dań zawierających białko i zdrowe tłuszcze, a troszkę mniej węglowodanów.
Pieczone drożdżowe pierogi już robiłam wiele razy, ale nigdy z takim farszem. Były naprawdę smaczne! Na pewno będę kombinować dalej i może kolejnym razem zrobię coś z gotowanym mięsem z zupy z dodatkiem gotowanych warzyw, ponieważ ten farsz robi się dość długo, trzeba najpierw podsmażyć mięso z podduszonymi wcześniej warzywami, gdybym tego nie zrobiła, mięso puściłoby sok w piekarniku podczas pieczenia i ciasto byłoby całe wilgotne i niesmaczne. Takie pieczone pierogi są doskonałą opcją na zdrowe drugie śniadanie w szkole czy pracy. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są niczego sobie. Dałam trochę spróbować mojemu tacie, mojemu bratu i jego żonie- mąka pełnoziarnista niewyczuwalna, potwierdzone info. Dlatego nawet jeśli komuś ten typowy, razowy smak przeszkadza, w tych pierogach nie jest on tak wyraźny (użyłam mąki Lubella) . Powinno wyjść około 7-8 pierogów, dużo zależy od ich wielkości i grubości rozwałkowanego ciasta.

Składniki

1. Na ciasto:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zioła prowansalskie
  • około 150 ml ciepłej wody

2.Na farsz:

  • 250 g mięsa mielonego z piersi i uda z indyka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • średniej wielkości czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • duża garść świeżej bazylii
  • sól i pieprz

 

Mąkę pełnoziarnistą przesiać przez sito, zagnieść jednolite ciasto, odstawić w misce przykrytej najlepiej lnianą ściereczką w ciepłe miejsce na 40-60 minut.

Umyć paprykę, pokroić ją w drobną kostkę, cebulę obrać i również ją bardzo drobno posiekać. Rozgrzać patelnię teflonową, zeszklić na niej paprykę z cebulą, po paru minutach podsmażania dodać mięso mielone, cały czas mieszać, dodać drobno posiekany czosnek. Posolić i popieprzyć. Mięso powinno puścić wodę, która potem odparuje. Powinno się delikatnie rozdrabniać mięso drewnianą łyżką, żeby nie zrobił się z niego zwarty kotlet 🙂 Pod koniec należy dodać posiekaną świeżą bazylię.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować a grubość mniej więcej jednego centymetra, wyciąć koło, najlepiej używając do tego jakąś mniejszą miskę. Do środka włożyć dużo farszu, delikatnie zakleić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można zawinąć brzeg w falbankę, żeby wyglądało ciekawiej, opcjonalnie można również posmarować pierogi przed upieczeniem lekko roztrzepanym białkiem jajka. Wstawić do zimnego piekarnika na około 25-30 minut i nastawić temperaturę na 180 stopni. Pod koniec można włączyć opcję termoobiegu i zmniejszyć temperaturę do 170 stopni, wtedy pierogi bardziej się przyrumienią. Najlepiej smakują ciepłe.

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.