CIASTECZKA,  DLA SPORTOWCÓW,  FIT SŁODKOŚCI,  PODWIECZOREK

Pyszne ciasteczka owsiane bez cukru

Mąka owsiana to inaczej zmielone ziarno owsa. Można ją wykonać samodzielnie, mieląc je w młynku. Mąkę tą charakteryzuje kremowy kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera duże ilości błonnika i witamin z grupy B. Posiada bardzo niewiele glutenu, dlatego może być zamiennikiem mąki pszennej dla osób z jego nietolerancją. Ma około 236 kcal w 100 gramach. Owoce suszone posiadają wiele błonnika i witamin, ale również węglowodanów prostych, dlatego nie można z nimi przesadzać, w tych ciastkach dostarczają wystarczająco dużo słodyczy, przez co nie trzeba dodawać jeszcze więcej cukru! Ciasteczka są wielkim zaskoczeniem, nie spodziewałam się takiego ”efektu wow” a zniknęły naprawdę szybko, bo przypadły mi do gustu 🙂 Niestety nie zapisałam ile ciastek wyszło ze składników, na pewno dużo zależy od grubości rozwałkowanego ciasta. Spróbujcie! 🙂
Korzystałam z oleju kokosowego, który dostałam od Naturalnej Spiżarni, opłaca się kupić od razu taką dużą pakę, zobaczcie w linku w składnikach:)

Składniki:

  • 200-250 g zmielonych płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych moreli
  • 2 białka jaja klasy M
  • łyżka oleju kokosowego (KLIK)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • woda (opcjonalnie)

Suszone owoce pokroić bardzo drobno. Wymieszać zmielone w młynku płatki owsiane z owocami, dodać sól, olej kokosowy białka, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy, wszystko wymieszać. Jeśli się dokładnie nie sklei, to dodać wody, by masa stała się jednolita. Odstawić na parę minut. Ciasto dość cienko rozwałkować, można podsypać pełnoziarnistą, żeby było łatwiej. Ciasto jest dość twarde, dlatego sprawia to dość dużo problemu, trzeba w to włożyć dość sporo siły. Wykrawać kółka, najlepiej szklanką z ostro zakończonymi brzegami, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, nie będą znacznie rosnąć. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut lub do momentu aż będą lekko rumiane.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *