PIECZYWO,  ŚNIADANIE

Domowe chrupiące bagietki

Rate this post
Te bagietki przygotowywałam już jakiś czas temu dla moich rodziców. Było święto, ja wróciłam do domu, oni zapomnieli kupić pieczywa, więc postanowiłam zaszaleć i zrobić coś innego niż tylko zwykły chleb. Nigdy nie piekłam jeszcze bagietek, nawet nie wiedziałam jak się do tego zabrać. Pobuszowałam w książkach kucharskich i na stronach internetowych i znalazłam przepis idealny. Zdjęcie zachęcało, opinie bardzo pozytywne ( i trafne), z popularnej strony z bardzo smacznymi i prostymi przepisami. Naprawdę warto spróbować, rodzice zachwycali się cały wieczór, podobno dużo smaczniejsza niż sklepowa, mama prosiła, żebym zostawiła jej przepis, bo na pewno też je upiecze. Robiłam na 1/2 porcji i wyszły mi 3 bagietki, jednak są krótsze niż te w sklepie. Przepis podaję na całą porcję, więc powinno wyjść 5-6 bagietek.
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.pl

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej

Mleko zagotować, najlepiej na małym ogniu, żeby się nie przypaliło, dodać masło i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia, przelać do sporej miski, dolać do tego wodę i wymieszać, odstawić aż przestygnie. Dodać drożdże, wymieszać. Wsypać sól i 1 szklankę mąki, wymieszać. Porcjami dodawać kolejne porcje mąki ciągle mieszając. Energicznie mieszać aż powstanie gładkie ciasto, może być lekko lepiące. Miskę nasmarować tłuszczem, przełożyć do niej ciasto i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce ( ja zawsze stawiam albo na ogrzewanie podłogowe, albo koło kominka, ale w bezpiecznej odległości, albo koło kuchni jeśli coś się gotuje) aż podwoi swoją objętość. Potem DELIKATNIE przełożyć na stolnicę, pociąć na kawałki i uformować bagietki. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponacinać i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut. Piekarnik nagrzać do 250 stopni, spryskać piekarnik wodą i włożyć bagietki na 10 minut, potem na kolejne 10 włączyć termoobieg i 190 stopni, znowu spryskać wodą. Gotowe 🙂

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *