Otrębowe gofry = gofry light :)

Otrębowe gofry = gofry light :)
Te gofry znacznie różnią się od gofrów pełnoziarnistych, są smaczne i sycące. Przez zmielenie, otręby niestety tracą część swoich cudownych właściwości. Udzielę Wam paru ważnych wskazówek 🙂 Ważne jest, by nasmarować gofrownicę przed nałożeniem do niej ciasta tłuszczem, nawet jeśli nie musicie tego robić podczas robienia normalnych, pszennych gofrów. W składnikach napisałam cukier- tak naprawdę można dodać dowolny – trzcinowy, fruktozę czy ksylitol, ja wybrałam ten drugi, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i jest zdecydowanie najsłodszy (można go dodać tyle samo, co cukru białego, czyli sacharozy, a ta porcja jest słodsza i ma mniej kalorii). Mleko… raczej radzę unikać tego 0%, ale 3,2% również, dlatego zalecam 1,5 lub ewentualnie 2%.  Gofry zdecydowanie najlepiej smakują z owocami, ponieważ same nie są zbyt słodkie! 🙂

 

Składniki:
  • jajko
  • 6 sporych łyżek otrębów
  • 5 łyżek mleka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżeczka cukru ( u mnie fruktoza)
  • oliwa lub inny tłuszcz do posmarowania gofrownicy

Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Otręby dokładnie zmielić w młynku na mąkę. Żółtko zmiksować z mlekiem, cukrem, wanilią i otrębową mąką. Delikatnie wmieszać białka i odstawić na parę minut. Gofrownicę lekko posmarować oliwą lub innym tłuszczem i zrobić gofry, podać z owocami.

 

Feel Eat

8 myśli w temacie “Otrębowe gofry = gofry light :)

  1. Nie wiem czy ktoś już wypróbował przepis ale dodam opinie na przyszłość. Ogólnie gofry wyszły smaczne, ale żeby wyszly mi dwa gofry(!) musiałam dodać znacznie wiecej otrębów, mleka a później już wody, gofry są mięciutkie, ale może to kwestia pieczenia bo nie wiedziałam dokladnie jak długo (10 minut bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia będzie ok). Takie idealne śniadanie – zdrowo, szybko i smacznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry