Lekka pasta z makreli z papryką i kukurydzą

Lekka pasta z makreli z papryką i kukurydzą
Pasta ta zarówno może posłużyć jako dodatek do kanapek, jak i samodzielna sałatka. Często robię sałatki z wykorzystaniem wędzonej makreli, zawiera zdrowe nienasycone tłuszcze mające pozytywny wpływ na nasz organizm. Obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, zapewniają uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu jesteśmy w stanie nie podjadać między posiłkami, dodatkowo stabilizują poziom cukru we krwi i pomagają utrzymać dobry stan skóry, włosów i paznokci. Ryby są również całkiem niezłym źródłem białka, które jest substancją budulcową. Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko, jest zdrowsza dzięki zastąpieniu tłustego majonezu, lekkim jogurtem naturalnym (najlepiej nie 0%, bo te na ogół mają lekko kwaskowaty smak). Postarajcie się znaleźć kukurydzę, do której konserwowania nie użyto cukru (analiza składu produktów jest bardzo ważna!), na puszce powinno być to zaznaczone. Smacznego!

Składniki:

  • jedna makrela wędzona średniej wielkości
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/2 dużej cebuli
  • 4 łyżki kukurydzy w puszce
  • 1/3 żółtej papryki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie trochę ketchupu
  • sól, pieprz

Makrelę obrać ze skóry i z ości i rozdrobnić w misce dłońmi lub widelcem, dodać bardzo drobno posiekane papryki, ugotowane na twardo jajka, cebulę i ogórki konserwowe. Wszystko wymieszać i połączyć z jogurtem naturalnym, spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki, żeby się przegryzło.

 

Feel Eat

6 myśli w temacie “Lekka pasta z makreli z papryką i kukurydzą

  1. Ostatnio nawet myślałam żeby cos przygotować z makreli, idealnie trafiłaś z przepisem 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry