Co do dzisiejszego przepisu… do jego wykonania zainspirowała mnie TA strona. Gdy tylko będziecie mieć więcej czasu rano na dłuższe przygotowywanie śniadania, to naprawdę polecam spróbować tego typu placków! Są dobrym zamiennikiem kanapek, zapewniają uczucie sytości na długo, no i przede wszystkim smakują obłędnie. Idealne dla osób, które starają się ograniczać jedzenie pieczywa, do tego nie zawierają cukru. Z podanych składników wyszło mi 9 placków.
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych (u mnie Sante)
- 2 jajka klasy M
- jedno duże jabłko (słodkie)
- cynamon
- płatki migdałowe (ilość dowolna)
Przygotowanie jest banalnie proste. Najpierw należy płatki owsiane zalać wrzątkiem, płatki powinny wchłonąć wodę i napęcznieć. Jabłko umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko wymieszać mikserem na wolnych obrotach z jajkiem i cynamonem. Gdy ostygną płatki zalane wodą, dodać je do masy i wmiksować. Placki smażyć na minimalnej ilości tłuszczu (ja użyłam oleju kokosowego) pod pokrywką, po jakimś czasie przewracając łopatką na drugą stronę. Można posypać cukrem pudrem, ale jeśli użyło się naprawdę słodkiego jabłka, to jest to zbędne.
jedne z najlepszych placuszków, jakie miałam okazje jeść – właściwie, owsiane ulubione 😀
Placuszki wspaniale się prezentują, ale tort też mogłaś wstawić! 😀
Haha tez jestem ciekawa tego tortu 😀 takie placki to bardzo fajna opcja przed treningiem, cos mi sie wydaje ze niedlugo na pewno je wypróbuje 🙂
Niestety nie wiem czemu nie wyszly mi … po 3 patelniach wyrzuconych do resztki masy dodalam make i udalo sie je przewrocic na druga strone ale i tak byly w smaku jakies takie niedopieczone …:( wczesniejszych w zaden sposob nie moglam przewrocic takie miekkie bylo ciasto … Dobrze ze reszta plackow z Twoich przepisow mi wychodzi bo sa naprawde super a z tym nie wiem co sie stalo …
bardzo mi przykro, mi wyszły idealne i bardzo smaczne, oby kolejny przepis z mojej strony Ci wyszedł 🙂
Na pewno ! Z reszta te tez jeszcze raz sprobuje moze z innych platkow nie z blyskawicznych … 🙂
Wygląda smakowicie, ale jakie płatki użyłaś? Błyskawiczne czy zwykłe?