Ta sałatka jest pyszna!! Już przymierzałam się do niej jakiś czas temu i to wiele razy, ale nigdy nie udało mi się jej zrobić. Nareszcie się zmobilizowałam i naprawdę było warto. Prażone pestki słonecznika bardzo wzbogacają jej smak, przez sos czosnkowy polecam ją raczej jeść w domu, niż brać na wynos.
Brokuły w naszym kraju dostępne są przez cały rok, jeśli nie świeże to w formie mrożonej. Barwa brokułów waha się od zielonej do fioletowej, zależnie od gatunku, sposobu hodowli lub też długości przechowywania. W rankingach warzyw i owoców są na pierwszym miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi. Brokuły są dobrem źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Brokuły jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto brokuły zaleca się cukrzykom (duża ilość chromu), osobom walczącym z wysokim poziomem cholesterolu, mającym problemy z sercem, anemią, z niedoborami wapnia i z artretyzmem.
Nasiona słonecznika są stosunkowo tanie, a charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Zakup jednej 100 g paczuszki nasion to wydatek rzędu 1-2 zł. Spożywanie nasion czy kiełków kojarzy się z nieprzyjemną dietą. Tak nie musi być. Nasiona słonecznika są bowiem bardzo smaczne i mogą stanowić przyjemną przekąskę zamiast chipsów czy paluszków przy wieczornym oglądaniu telewizji.
Nasiona słonecznika są źródłem białka, tłuszczów: głównie wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Stanowią dobre źródło witaminy E oraz folianów. W dużej mierze zatem zaleca się ich spożywanie osobom, które chcą poprawić wygląd skóry, paznokci, włosów oraz osób dbających o poziom cholesterolu we krwi. Takie połączenie składników to idealny zestaw dla serca i układu krążenia.
Ser miękki feta jest najbardziej znanym greckim serem. Oryginalny ser, pochodzący z północnej Grecji, produkowany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim. Ser feta jest marynowany w zalewie octowej, która nadaje mu charakterystyczny słony smak. Feta jest dobrym źródłem białka i tłuszczu zwierzęcego oraz sodu.
Składniki:
- 250 g brokułu
- 40 g sera feta 12% tłuszczu
- 2 łyżki pestek słonecznika
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Brokuł ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Jogurt naturalny połączyć z musztardą, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnek, odstawić do przegryzienia. W tym czasie na suchej patelni podprażyć słonecznik cały czas mieszając. Na talerzu ułożyć ugotowany brokuł, polać sosem i posypać słonecznikiem.
Wartość kaloryczna sałatki : 269 kcal
Białko: 18,34 g
Tłuszcze: 13,36 g
Węglowodany: 24,16 g
Mam wszystkie składniki w domu, więc bardzo chętnie wypróbuję 🙂
Uwielbiam tą sałatkę, też często robimy podobne w domu. 🙂
Twój blog jest taki zdrowy! 🙂
Lubie tu zaglądać zawsze pysznie, lekko i kolorowo 😉
to w koncu majonez czy musztarda? 🙂
przepraszam, pomyliłam się, MUSZTARDA 🙂
Wspaniałe te brokułki 🙂
a gdzie w tym feta 😉
New Diet Taps into Innovative Plan to Help Dieters Get Rid Of 20 Pounds in Only 21 Days!