WEGETARIAŃSKIE,  ZAPIEKANKI

Wegetariańska zapiekanka z kotletów sojowych

Rate this post
Chciałam przygotować coś nowego z brokuła, jakiś czas temu otrzymałam w przesyłce od Sante kotlety sojowe, postanowiłam więc je wykorzystać. Soja jest dobrym źródłem białka, taka zapiekanka z dodatkiem kaszy może stworzyć pełnowartościowy posiłek. By danie było jeszcze mniej kaloryczne, ser żółty, który na ogół używa się w zapiekankach, zastąpiłam jajkiem wymieszanym z jogurtem. Należy jednak pamiętać, żeby nie używać jogurtu 0 % do obróbki termicznej, bo jest duże prawdopodobieństwo, że jogurt skwaśnieje. Smacznego! 🙂

Składniki:

  • 6-7 kotletów sojowych (firmy Sante)
  • 1/3 brokuła
  • 5-6 dużych pieczarek
  • mały kubek jogurtu naturalnego, ale nie 0%
  • jajko
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Kotlety sojowe ugotować w wodzie doprawionej solą i najlepiej suszonymi warzywami, ale trochę krócej niż podane jest w przepisie na opakowaniu kotletów sojowych. Kotlety można pokroić lub nie, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Brokuły podzielone na mniejsze kawałki ugorować w osolonej wodzie na półtwardo. Pieczarki umyć, obrać, pokroić na kawałki i poddusić na suchej patelni z ziołami prowansalskimi. Ułożyć brokuły i pieczarki na kotletach sojowych.

Wymieszać jogurt naturalny z jajkiem, solą i pieprzem, polać warzywa, zapiekać przez 20-25 minut w piekarnik nagrzanym do 180 stopni.

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *