NALEŚNIKI I PLACKI,  WEGETARIAŃSKIE

Dietetyczne pieczone kotlety brokułowe z tofu

3 (60%) 2 votes
 Bomba witaminowa 🙂 Można je zabrać ze sobą do szkoły lub pracy na drugie śniadanie, zapewniają uczucie sytości na długo, do tego posiadają mniej węglowodanów niż klasyczna kanapka, już o bułce słodkiej nie wspominając. Do ich przygotowania można użyć dowolnej mąki, ważne jedynie, by była pełnoziarnista  (ja użyłam żytniej). By uniknąć używania tłuszczu do smażenia, upiekłam je w piekarniku. Z podanych składników wychodzi około 12-15 kotletów.

 

 

Składniki:

  •  1 brokuł
  • 1 opakowanie wędzonego tofu (u mnie firmy Polsoja)
  • 1 opakowanie sera camembert 12% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • ząbek czosnku
  • bazylia, oregano, sól, pieprz

Brokuła ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, zmiksować w blenderze (ale tak delikatnie, żeby nie było większych kawałków, a nie na gładką pastę), gdy ostygnie, dodać pokrojone w drobną kostkę tofu oraz ser camembert, wbić jajko, dodać mąkę i przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać rękami. Układać porcjami kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut. Podawać najlepiej z sosem, np jogurtowo-bazyliowym na ciepło lub zimno.

 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.