Domowa pełnoziarnista paprykowo-pomidorowa tortilla z makrelą

Domowa pełnoziarnista paprykowo-pomidorowa tortilla z makrelą
Tortilla bardzo szybka do wykonania, do zjedzenia na zimno. Oczywiście można kupić gotowy placek, ale zalecam jednak do rezygnacji z długich list użytych składników i zastąpić je produktem w pełni naturalnym. Oczywiście można użyć wędzonej, świeżej makreli, ja użyłam tej z puszki, ponieważ chcę pozużywać zalegające rzeczy z szafek i lodówki.
Przepis na jedną tortillę, choć niewykluczone, że zostanie Wam trochę po wykrojeniu okrągłego kształtu z pełnoziarnistego placka. Ja to niewykorzystane ciasto trzymam w lodówce nawet do 3 dni, by ponownie przygotować z niego tortillę.

Składniki:

Na tortillę:

  • 1/2-3/4 szklanki dowolnej mąki pełnoziarnistej
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, opcjonalnie bardzo drobno posiekane suszone pomidory, najlepiej bez zalewy, czosnek granulowany
  • woda (aż ciasto się połączy, ilość zależy od rodzaju użytej mąki)

Dodatki:

  • pół makreli z puszki w pomidorach
  • parę liści sałaty
  • łyżka kukurydzy konserwowej (najlepiej bez dodatku cukru)
  • kawałek czerwonej cebuli
  • pół pomidora
  • ogórek konserwowy

Placek na tortillę wykonać według TEGO przepisu.
Wykonanie jest bardzo proste! Wszystkie składniki jeśli tego wymagają pokroić, ułożyć na placku sałatę i resztę dodatków, wszystko zawinąć i ubezpieczyć przed rozpadnięciem owijając folią aluminiową, gotowe 🙂

 

Feel Eat

4 myśli w temacie “Domowa pełnoziarnista paprykowo-pomidorowa tortilla z makrelą

  1. Tortillę bardzo lubię a wersji z makrelą jeszcze nie próbowałam, na pewno ją zrobię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry