DESERY,  FIT SŁODKOŚCI

Grillowany ananas z chilli, czyli lekko deserowo

Rate this post
Taki ananas może zastąpić ochotę na słodkie i jest lepszym rozwiązaniem niż bezwartościowy, przesłodzony baton 🙂 Ananasy zaliczane są do owoców z wysoką zawartością cukru, po obróbce termicznej (grillowaniu), miałam wrażenie, że stał się jeszcze słodszy! Podobnie jest z resztą z marchewką – dla mnie zawsze ta ugotowana jest słodsza od surowej, wraz z obróbką termiczną niestety wzrasta również indeks glikemiczny.  Przyjmuje się jednak, że ananas posiada właściwości odchudzające i przyspiesza metabolizm, jest na ten temat naprawdę dużo artykułów w sieci, jeśli chcecie, to doczytajcie sobie informacje na ten temat :)Jeden cienki plaster takiego ananasa to 27 kcal
Białko: 0,3 g
Tłuszcze:  0,01 g
Węglowodany:  7,1 g

Składniki:

  • plaster świeżego ananasa
  • papryczka chilli (opcjonalnie może być w proszku)

Ananasa obrać ,wykroić środek , posypać drobno posiekaną papryczką chilli, jej ilość musicie dobrać odpowiednio do waszego progu ostrości. Następnie nagrzać elektryczny grill lub patelnię grillową. Opcjonalnie można podprażyć na suchej patelni łyżeczkę pestek, np: dyni czy słonecznika i posypać zgrillowane ananasy.

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *