NALEŚNIKI I PLACKI,  OBIAD,  WEGETARIAŃSKIE

Kotlety curry z kaszy kuskus

Rate this post
Sezon na opróżnianie szafek rozpoczęty! Postanowiłam więc przygotować placki z zalegającej kaszy kuskus. Moim faworytem jak na razie była kasza kuskus  z warzywami i curry, więc dlaczego nie zrobić z podobnych składników placków, by móc je zabrać ze sobą na uczelnię? Przygotowałam placki z połowy przepisu, z całości powinno wyjść koło 20, znikają szybko, fajnie dla podniebienia, niestety nie za dobrze dla ciała… warto spróbować 🙂

 

Składniki:

  • 150 g kaszy kuskus (przed ”ugotowaniem”)
  • płaska łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 2 jajka
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • dużo przyprawy curry, sól, pieprz
  • łyżeczka tłuszczu roślinnego

Paprykę oraz cebulę drobno posiekać, rozgrzać na patelni olej i zesmażyć. Przygotować kaszę : do miski wsypać odmierzoną ilość i zalać wrzącą wodą 1 cm ponad kaszę, odczekać 5 minut, pozostawić kaszę do wystudzenia. Do miski wrzucić podduszone warzywa i poczekać aż ostygną, wrzucić jajka i już chłodną kaszę, dodać kukurydzę, przyprawę curry, sól i pieprz. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, mokrymi dłońmi układać placki tak jak na zdjęciach. Piec w 190 stopniach przez około 15-20 minut.

 

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *